Около 620 първокласници прекрачват за първи път прага на училищата в област Смолян. Това каза за "Фокус“ Никола Запрянов – началник на Регионалното управление на образованието – Смолян. През предходната учебна година те са били приблизително 650, сега се очертават да са около 620, но точната бройка ще бъде ясна след днешния първи учебен ден, тъй като до последно е имало интензивно движение и записване на ученици.

Общият брой на учениците в цялата Смолянска област ще бъде около 8600, като тенденцията за съжаление е всяка година да намаляват с около 50-60, посочи Запрянов.

През новата учебна година се очертава да се бъде закрито основното училище в село Забърдо, в община Чепеларе. Причината е, че там няма нито един ученик и се предприемат стъпки към закриване на учебното заведение.

"През лятната ваканция в много училища в област Смолян течаха ремонти – козметични и по-сериозни. Само в 6 училища ремонтите ще продължат и след началото на учебната година, но те няма да пречат на образователния процес. В някои училища се изграждат новите СТЕМ-кабинети, на други места има основни ремонти на физкултурни салони и в тях ремонтите ще продължат и през учебната година“, посочи Запрянов.

Запрянов обобщи, че училищата в област Смолян са готови за посрещането на учениците през новата учебна година и изрази надежда тя да стартира нормално навсякъде.