Около 25 производители на вино ще участват в празника Трифониада в Златоград на 12 февруари. Това каза за Радио "Фокус“ – Смолян Александър Митушев – собственик на етнографския комплекс в града и организатор на проявата. Празникът се провежда за 14-та поредна година и започва в 11:00 часа в Стария град. Винопроизводителите, които са заявили участие са от София, Пловдив, Асеновград, Смолян, Кърджали, Хасково и Свиленград. Условието е напитките да са произведени в домашни условия, уточни Митушев. На празника ще се избере и Цар на виното, който ще зареже лозята и ще нарече за плодородна земя. Ще бъдат изпълнени и ритуални танци и песни от състави към местното читалище. В програмата ще има и изпълнители от Кърджали и околните селата. 7-8 от производителите на вино ще предоставят по-големи количества, които ще могат да се дегустират и от гостите. Един от участниците ще получи наградата на публиката, която ще бъде печено прасенце, посочи Митушев.

По думите му, комплексът ще бъде пълен с туристи, а и в целия град има направени резервации от гости в дните на Трифониадата. Междувременно в комплекса Дионисий ще черпи с вино всички гости, ще има и безплатни мезета.

Празникът ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки. Потоците от гости ще бъдат разделени на две групи по сокаците на Стария град, като ще има и дистанционери. До всяка скара ще има дезинфектанти, ще се раздават и безплатни маски.

Митушев, допълни, че в културният календар се предвиждат още празници през следващите месеци. На 3, 4 и 5 март ще има възстановка за това как хайдутите бранят местното население. "Тъй като те съвпадат и с празника Сирни заговезни, в тези дни ще се изпълни и местният обичай прескачане на огън, известен като Стара Марта. По този начин се гонят зли духове, а в пресъздаването на обичаят ще участват кукери от село Долен“, обясни Митушев. На 12 март на Тодоровден, ще се организират и традиционните кушии. Празниците в Златоград ще продължат, като всеки месец ще се провежда по един, който да привлича туристи, каза още той.

Нели ГЕРГЬОВСКА