Велико Търново бе част от кампанията "Всеки може да спаси живот“. Над 200 ученици от старата столица и Горна Оряховица вече могат да окажат първа помощ на човек, който внезапно е получил сърдечен арест, предаде кореспондент на "Фокус“.

Двама лекари от МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов“ - анестезиолозите д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова разясниха пред младежи от 9 -ти до 12-ти клас как да разпознаят кога човек получава сърдечен арест и как бързо да реагират, за да могат да му окажат първа помощ.

"Много хора по света получават сърдечен арест, смята се, че около 10 000 човека в България на година получават сърдечен арест, затова е важно хората да са обучени как могат да спасят нечий живот в такава ситуация. В тези минути до идването на медицинския екип, един човек, който дори да няма медицинско образование, може да спаси живота на някого. Обучението е в няколко стъпки – първо се проверява дали може да се установи контакт с пострадалия човек, ако не може да се установи и има особено дишане, това означава, че той има сърдечен арест и трябва веднага да започнем сърдечен масаж. Другото много важно нещо е, да се обадим на 112“ , разяснява д-р Сибила Маринова, началник на реанимацията във великотърнвската болница.

В обучението се включиха гимназисти от ПМГ "Васил Друмев“, Езикова гимназия "Проф. д-р Асен Златаров“, Американски колеж "Аркус“ и СУ "Вичо Грънчаров“ - Горна Оряховица. Всеки от учениците имаше възможност и на практика да изпълни сърдечен масаж върху манекен.

"Не ми се е случвало до момента, но ако попадна в такава ситуация, искам да знам как да действам. Според мен, всеки един човек трябва да знае какво да прави, ако познат или непознат изпадне в такова състояние“, казва Радарт Куенер от Американски колеж "Арукс“.

"Трябва да знаем как да реагираме в такива ситуации, защото на всеки може да се случи. Дано да не се случва, но случи ли се, трябва да можем да окажем първа помощ“, допълва Мирена Петкова, която също е възпитаник на Американски колеж "Арукс“.

Освен Търново, част от акцията бяха и София, Плевен, Русе и Бургас.