Преброени са около 10 000 бюлетини от балотажа в Смолян, което прави 5/6 от бюлетините. Това заяви пред журналисти Игнат Колчев – докладчик по изборното дело по жалбата на Стефан Сабрутев срещу обявяване на Николай Мелемов за кмет на Смолян, предаде репортер на "Фокус“. " До този момент по данни на адвокатите, които следят констатациите, има няколко гласа разминаване от това, което е констатирано от сбора на резултатите от секционните избирателни комисии – 149 гласа. Останали са 35 малки секции с около 2000 гласа в тях. До този момент няма съществени различия“, уточни съдия Колчев, който вече трети ден прави оглед на доказателствата и лично брои бюлетините от 89-те секции в община Смолян.

Той поясни, че няколко са основните грешки. "Има грешки в преброяването, което е нормално, защото и на мен ми се случи да сбъркам при броенето. Другата срещата грешка е тази при неправилно определяне на бюлетина за недействителна. Имахме такъв случай, тъй като нормата по Избирателния кодекс изисква кумулативно да излиза извън полето за този кандидат и да не е установимо по ясен и категоричен начин волята на избирателя. Излиза за малко химикалната паста от полето и бюлетината е зачетена като недействителна. Това са единични случаи. Прави впечатление, че има гласове, които правилно са зачетени като недействителни от СИК, които според мен касаят не протестен вот, а на липса на правна култура на избирателите. Х или V се намират на реда на съответния кандидат, но извън квадратчето – отзад или отпред, което според мен сочи за неинформираност на избирателя за реда, по който се извършва гласуването“, обясни съдия Колчев.

По думите му, основен акцент на този етап на жалбоподателите е насочен освен към преброяването на бюлетините и към тези 506 гласа на гласоподавателите по чл. 40 от Изборния кодекс, които са на допълнителната страница. Има такива и те ще бъдат проверени след приключване на гласуването, посочи докладчика по делото. "Следващият им акцент, за който допуснах събиране на доказателства, са трите дома в Петково, Ровина и Фатово. Три пъти вече изискваме от директорите им информация за лицата, на които е издадено удостоверение образец 16 по точка 454 от методическите указания на ЦИК за гласуване по постоянен адрес. Засега няма такива данни. Има информация, че четири от списъка на дееспособните лица в Ровина са гласували. Там има едно въведено твърдение, че масово лицата са извозвани и агитирани от лице. Представени бяха заповед към този етап за организация на реда на извозването на домуващите от дома. Четирима човека са гласували от този дом. Очаквам до обяд да получим исканите документи от директорите на домовете“, отбеляза съдия Колчев.

Той допълни, че в момента са само във фаза на проверка на твърденията в жалбата. "Аз съм против използването на думите броене на бюлетини, защото е важно да се знае, че в този процес, съдът не извършва ревизия на изборния процес, а проверка на възраженията чрез проверка на доказателствата. Когато доказателствата са подложени на специален режим, тоест запечатани, няма как страните да въвеждат твърдения, които да не бъдат проверени в запечатани чували. Затова извършва се разпечатване на чувалите, оглед на събраните доказателства – бюлетини и изборни книжа и последващ правен анализ в защитата по същество на страните и съответно в акта“, уточни Колчев.

Той припомни, че във вторник изтича 14-дневният срок, в който трябва да се разгледа делото. "Работим в много интензивно темпо. Очаквам днес да приключим с броенето, да дам възможност за последни доказателствени искания, които утре да бъдат събрани и евентуално утре да се пледира по същество и да се приеме делото за решаване“, каза още докладчика по изборното дело.