Голям проблем се очертава за десетки семейства във Варна. Причината е, че през тази година основни ремонти са предвидени за четирите варненски училища. Това са ОУ "Васил Друмев", ОУ "Добри Чинтулов", ОУ "Йордан Йовков" и ОУ "Св. Св Кирил и Методий". Предстои обявяване на възлагателните процедури за строително-монтажните дейности, като прогнозите са до началото на учебната година да бъдат сключени договори с изпълнителите.

Това обаче ще доведе до голямо главоболие родителите на децата, които ще трябва да посещават други училища.

Ясно е, че ремонтите са належащи и трябва да се случат. Но нека заедно с общинските власти да решим един казус, който ще се роди при първия учебен звънец, а именно как децата ни ще ходят до училището, в което ще бъдат изместени, а то ще е далеч от домовете ни, коментираха за Varna24.bg родители във Варна.

Те дават пример с училище "Васил Друмев“. То е основно и в него учат деца, които живеят в района му. От следващата учебна година, заради ремонта, учениците от 1-ви до 4-ти клас, ще бъдат изместени в ОУ "Черноризец Храбър“ (бившото "Жечка Карамфилова“). Тези от 5-и до 7-и кса, пък ще трябва да посещават ОУ "Ангел Кънчев“.

Единият проблем е свързан с отдалечеността на тези сгради от района, който обхваща ОУ "Васил Друмев“. Друг проблем е, че в тях учениците, които ще бъдат изместени, ще са само втора смяна. Как ще водим децата си в работен ден, през обедно време, питат родителите.

Те предлагат компетентните дирекции в общинската администрация да помислят по този въпрос. Хората споделят, че трябва да бъде организирана среща между тях и Общината, за да се реши казуса. Как по селата, където училищата са закрити, учениците се извозват с учебни автобуси, които се движат по график. Така трябва да се процедира и в нашия случай. Съгласни сме автобусът да е заплатен и от нас, и от Общината. Да тръгва от сегашното ни училище в определен час. Така ще отпаднат много въпросителни и ще бъде решен голям проблем, заявяват хората.

В момента повечето от тях са тръгнали да търсят таксита, които срещу заплащане всеки ден, да возят децата им. Това ще създаде и социално напрежение, тъй като не всяко семейство има такива ресурси, но и как ще се гарантира безопасността на децата, питат резонно хората.

Работата на общинските власти е да решават проблемите, а не да ги създават, така че родителите на деца, които ще трябва да учат в други училищни сгради, очакват местната власт да се намеси компетентно.