Очаква се частично ограничаване на движението на три места в Пловдив заради екологичен проект, предаде репортер на "Фокус". 

По-рано днес бе даден старт на проекта "Прилагане на иновативни мерки за смекчаване и адаптация към изменението на климата", който ще се извършва на територията на 10 общини в България.

Директорът на Дирекция "Екология и управление на отпадъците“ инж. Вяра Колева разясни повече за него пред медиите.

Колева определи канализацията в града като стара и при интензивни дъждове не можеща да поеме идващата вода, което затруднява шофьорите, преминаващи под мостовете в града. 

Идеята на проекта е да има директно отвеждане на дъждовните води от трите места към река Марица. 

Проектът ще се реализира на три места в града - под жп моста на бул."Копривщица", под моста на УХТ и под моста на Герджика.

През съботния ден ще започне строителството по бул. “Копривщица".

Организация включва само ограничаване на движението на две от местата и при неотлочност частично затваряне през почивните дни, за да се избегне неудобството на гражданите.

Под моста на Герджика движението ще бъде напълно затворено до изграждането на дъждовния резервоар, които ще се използва за напоителни дейности.

Проектът трябва да бъде изпълнен възможно най-бързо, като се предвижда до декември месец да бъде изградена инфраструктурата. 

Предвиждат се изграждането на датчици, които да следят за ефективността на проекта. След приключването му тяхната функция ще се разшири и те ще показват информация свързана с наводненията. 

В зелената площ в близост до моста на Герджика се очаква поставянето на архитектурен елемент - чадър с метален кръг.

По думите на Колева чадърът е символ на отводняването и чрез него хората ще могат да се започнат с извършената дейност през сканиране на баркод.