За момента посещаемостта и приходите на Регионалния природонаучен музей в Пловдив са в рамките на около 8-9% повече спрямо същия период на миналата година. Това каза в предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" директорът на Регионалния природонаучен музей в Пловдив Огнян Тодоров. 

"Посетителите се увеличават ежегодишно, всяка година все повече и повече. Тази година сме инвестирали може би, така съвсем грубо ще го кажа около 140 000 лева за нови експонати, това са препарирани животни. Хипопотам докарахме, вече имаме и скелет на хипопотам вътре в залата с бозайниците. Преди няколко месеца загина хипопотамът-джудже в Софийския зоопарк и в момента го препарираме, а скелетният материал сме го направили като експонат", посочи Огнян Тодоров.

Той обясни още, че предвиждат да запълнят експозицията с много животни, но не добре, че пространството вече много отеснява и животните, особено по-големите ги слага в коридора и ги ограничават с ограничителни въжета.

"Най-същественото нещо, което очакваме да се случи до края на ноември, силно се надявам, да препарират за нас, за нуждите на музея една коала, ехидна, тасманийски дявол, вомбат и нелетящата птица казуар. Това е един от най-големите ми успехи, откакто работя в музея, че успяхме да закупим тези животни от Австралия. Водихме доста дълги преговори с австралийското правителство, защото там режимите са много силно ограничителни. Но в крайна сметка, след близо 8 месеца преговори, успяхме да вземем разрешително за препарирането им", посочи още Огнян Тодоров.