Регионалният природонаучен музей в Пловдив организира кръжок "Млад стажант" за деца от 5 -ти до 12- клас. Заниманията са платени. 

"Младшите стажанти, които се запишат за обявения курс, ще участват в поддръжката на живата експозиция на музея - аквариум, терариум, залата за пеперуди". Това каза в предаването "Цветовете на Пловдив“ на Радио "Фокус“ директорът на институцията Огнян Тодоров. "Като цяло те ще имат пряк достъп до животните, ще видят как се обслужват тези животни, с какво се хранят, ще полагат грижи за тях. Инициативата е образователна, за да могат да придобият любов към животните и околната среда.

Учениците ще бъдат обучавани от два до четири часа всеки ден. "Мои колеги от различните отдели ще поемат тази група от деца, за да могат да им покажат как се гледат животните, всяко едно с какво се храни, как се обгрижват, как се почистват", добави Тодоров.

Курсът е платен, тъй като уредниците ще бъдат допълнително натоверени, за да могат да обслужват стажантите.

Приходите остават за музея, все едно, че се таксуват с входни билети за посещение.

"Но по този начин те ще могат да видят какво се случва зад кулисите на живата ни експозиция“, поясни Огнян Тодоров.

Целта е да се запали интереса на децата към животните, да станат те малко по-добри, да се научат да обичат животните, да не ги стресират, да не ги тормозят, добави директорът на музея.