Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е констатирала огнище на шарка по дребните преживни животни в село Свободен, община Раднево, област Стара Загора. Заболяването е установено в обект с 394 овце, след като собственикът подал сигнал за съмнение за заболяване сред животните. Проби, взети от официален ветеринарен лекар, потвърдили наличието на шарка след изследвания в лабораторията "Екзотични и особено опасни инфекции“ в София.

За да се предотврати разпространението на болестта, е създадена 3-километрова предпазна зона около огнището, обхващаща село Свободен, и 10-километрова наблюдавана зона, включваща няколко околни села в общините Раднево, Гълъбово, Опан и Стара Загора. Всички заразени и контактни животни в обекта ще бъдат хуманно умъртвени съгласно изискванията на европейското и националното законодателство.

Макар заболяването да не представлява заплаха за човешкото здраве, разпространението му може да доведе до значителни икономически загуби за животновъдите в региона. Мерките за контрол и ликвидация на болестта са вече в ход.