На денонощие огнеборците във Варненска област се борят с 35-40 произшествия. Това стана ясно от среща на институциите в града, организирана във връзка със зачестилите пожари, която се проведе днес в основната сграда на ОДМВР Варна.

На нея присъстваха, както представители на домакините в лицето на директора - старши комисар Андрей Ангелов, директора на РДПБЗН Тихомир Тотев и началника на Охранителна полиция, така и представители на: Областна администрация, Областна дирекция "Земеделие“, Регионална дирекция по горите, Областно пътно управление, Гранична полиция.

Основен акцент на разговорите беше недопускане или ограничаване на последиците от възникнали пожари и анализ на основните причини за възникване на огън в земеделските земи, горските терени и в районите на пътищата по републиканската пътна мрежа. По време на срещата бе подчертано, че голяма част от образуваните досъдебни производства, свързани с огнените бедствия, са в следствие на човешка небрежност и не спазване на пожароопасните мерки.

По данни, изнесени от старши комисар Тотев, между 35 и 40 произшествия, свързани с огъня, има за денонощие. Като сложните горски и полеви пожари са два. Към настоящия момент, РДПБЗН Варна има достатъчно собствени сили, за да покрие територията на областта и не се нуждае от изпращане на такива от съседни дирекции.

Директорът на ОДМВР Варна отправи конкретни предложения към присъстващите на срещата институции за по-добро справяне с пожарите и набеляза превантивни мерки за недопускането им в големи размери. Той подчерта, че не малка част от пламъците са разразяват в имоти, които са изоставени и там тревите и храстите способстват за бързото поглъщане от огъня. Старши комисар Ангелов отправи апел към населението да не се палят огньове на нерегламентирани места и да се спазват противопожарните мерки при работа с техника, тъй като климатичната обстановка към момента способства развитието на трудно контролируеми пожари.