Всеки ден от месец август 2024 година проектът "Лятна академия за деца и ученици към НХА“ събираше в ателиетата на Националната художествена академия деца и ученици на възраст от 6 до 18 години, които опознаваха техниките и изразните средства на изящните и пластичните изкуства и дизайна.

Ръководител на проекта е Мария Ландова. Организатори са Националната художествена академия и Фондация "Св. Пимен Зографски“.

Петнадесетото издание на Лятната академия за деца и ученици е доказателство за утвърждаването на проекта в културното и публичното пространство на София, за неговото значение и необходимост. Най-важната задача за екипа на ЛАДУ е да въведе децата в културния контекст на нашия дом, познавайки знаците от миналото, устремени към бъдещето. 

За втора поредна година ЛАДУ се провеждаше на две локации: в централния корпус на Академията на ул. "Шипка“ 1, както и в сградата на Факултета за приложни изкуства и дизайн на НХА, намираща се на бул. "Цариградско шосе“ 73.

Тази година ЛАДУ премина под знака на две значими събития – XXXIII летни олимпийски игри и 130 години от рождението на художника Жорж Папазов. Всяка седмица ЛАДУ предлагаше различен уъркшоп: по изработка на ръчна хартия; работа с древната арабска техника за рисуване върху вода "Ебру“; индонезийската техника за рисуване с восък "Батик“, уъркшоп по анимация, както и посещения на музеи и галерии. 

Предстоят четири събития, с които ще бъдaт отбелязани финалните дни на петнадесетото издание на ЛАДУ в София.

На 27 август, от 17:00 часа в галерия "Академия“ на НХА, ул. "Шипка“ 1, ще бъде открита изложба на най-добрите творби на децата от ЛАДУ 2024. Експозицията представя стотици произведения: живопис, графика, скулптура, керамика, мозайка, плакати, книжки, кукли от плат, комикси, картички, текстил, бижута, компютърна и стоп моушън анимация, създадени от участниците в проекта.

Изложбата на творбите на децата, работили на бул. "Цариградско шосе“ 73, ще бъде представена на 29 август, от 17:00 часа, в ателие 15 на Факултета за приложни изкуства и дизайн на НХА.

Официалното закриване на петнадесетото издание на Лятна академия за деца и ученици към НХА ще се състои на 30 август 2024 г. (петък), от 17:00 часа в галерия "Академия“.

На 31 август 2024 г. (събота), между 16:00 и 18:00 часа в галерия "Академия“ ще се състоят ревю и хепънинг, представящи авторски облекла и интерпретациите на участниците в проекта по работи на художника Жорж Папазов.