Кметът Здравко Димитров, заедно със своите заместници Пламен Панов и Пламен Райчев, както и археологът Мая Мартинова и арх. Румяна Пройкова откриха официално обекта "Форум Север с Одеон, част от Агората на Филипопол", предаде репортер на Радио "Фокус"- Пловдив.

"Освен, че Пловдив притежава архитектура и култура, ние трябва да я показваме", каза кметът. “Това е поредният обект, който откриваме, след Художествената галерия, миналата седмица", добави той. Димитров благодаря ни архитект Румяна Пройкова и на археолога Мая Мартинова за положения труд и добре свършената работа на обекта.

“Това е един обект, който ще бъде посещаван от пловдивчани и от туристи както от страната, така и от Европа. Пловдив заслужава това, градът има много археология. Добре е да се показва какво е било преди нас, защото нищо не почва от нас и не свършва с нас. Трябва да сме смирени и да показваме това, което е било преди нас", добави кметът.

Зам.-кметът Пламен Панов също изрази надежда, че мястото ще бъде посещавано от много туристи. Пловдив не страда от липса на туристи, а миналата година те са били много повече от преди, посочи Панов. “В България сме номер едно по посещения, в Европа сме четвърти", припомни той и посочи, че точно това място е най-пищната част на форума. Тук са се взимали важните решения за града. Вече е експониран над 70% от Форума. Всички обекти ще бъдат свързани в нов туристически маршрут.

Цветана ТОНЧЕВА