По повод запитване на "Фокус" относно пожара в птицефермата в с. Маноле, от пресцентъра на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) официално съобщиха:

На 08.09.2024 г. Областната дирекция по безопасност на храните – Пловдив (ОДБХ-Пловдив) извърши проверка на животновъден обект в село Маноле, община Марица.  Проверката бе инициирана след получен сигнал за възникнал пожар от тлееща торова маса в землището на селото, в близост до птицевъден обект.

Екип на ОДБХ-Пловдив инспектира площадката за депониране на торови маси, която е разделена на 57 секции. Констатирано е, че повечето секции са запълнени със стари торови маси, които трябва да се извозят от обекта, за да може площадката да се използва по предназначение. На собственика е връчено предписание за предприемане на необходимите мерки.

На 09.09.2024 г. е извършена допълнителна проверка на обекта, при която е установено наличие на птици, разделени в три партиди по възраст, с всички необходими документи за придвижване. Обектът е регистриран по реда на чл. 137, ал. 6 от Закона за ветеринарномедицинската дейност, с капацитет от 30 000 патици, без превишение.