С пълно единодушие пловдивските общински съветници приеха предложението на кмета Костадин Димитров Пловдив да поиска от държавата правото да управлява безвъзмездно Одеона, който е част от форумния комплекс на Филипопол, предаде репортер на "Фокус".

Градската администрация иска от Министерски съвет да й предостави стопанисването на емблематичния културно-исторически обект за следващите 10 години. Предишният договор изтече през 2022 г. и не е бил подновен. Предложението ще бъде отправено до държавата чрез областния управител. 

Одеонът на Филипопол е разкрит през 1988 г. при разкопки на северната страна на античния форум. Като елемент от градски площад през римската епоха сградата в североизточния ъгъл на терена е служила за седалище на градския съвет на Филипопол. След извършените преустройства тя се използва за камерни, музикални и литературни прояви. Реставрацията на Одеона е осъществена с подкрепата на община Пловдив и Министерство на културата.

Освен в Пловдив такива одеони има само на още две места в страната - в София и в село Никюп, Великотърновско (Никополис ад Иструм).