Семействата от Горна Оряховица, които са се сдобили с трето дете през тази година, получават еднократна помощ от 10 000 лева. Наредбата за реда, условията и начина на отпускане на парите за новородено или осиновено до трето дете, приета от ОбС, вече влезе в сила. Средствата се отпускат от Общината, предаде кореспондент на "Фокус“.

За да имат право на подкрепата, родителите, които са адресно регистрирани и реално живеещи на територията на общината през последните 5 години, ще трябва да удостоверят още, че са с непрекъснат осигурителен статус за предходните 60 месеца. По отношение на двете по-големи деца на кандидатстващите пък не трябва да са налагани социални мерки за закрила, като децата следва и редовно да посещават задължителните детска градина или училище, ако са в съответната възраст. Последните две обстоятелства ще се установяват по служебен път. В случай, че след отпускане на помощта бъде засечено несъответствие с декларираното или в следващите две години по-големите деца на заявителя спрат да посещават редовно учебни заведения, то сумата ще подлежи на връщане.

Еднократната финансова помощ е за деца, родени или осиновени след 1 януари тази година. По регламент заявленията се подават в рамките на три месеца от събитието, но за родените или осиновени през първото полугодие дечица, срокът за кандидатстване започва да тече от влизането в сила на Наредбата.

След одобрение от комисия и заповед на кмета, средствата ще се изплащат наведнъж. В случай, че одобрените заявления надхвърлят предвидения годишен бюджет от 100 000 лв. кметът на общината може да поиска от ОбС неговото увеличение.

Стимулът за работещи и отговорни горнооряховски семейства е ангажимент, който кметът Николай Рашков пое още в началото на мандата си. Целта е да се подкрепят и насърчават граждани, на които икономиката и обществото разчитат.

Мярката е дългосрочна. Тя надгражда политиките за преодоляване на демографската криза, като Общината ще продължи да отпуска и еднократна финансова помощ от 300 лв. за всяко раждане или осиновяване на първо и второ дете. Правилата за това са заложени в същата Наредба.

След изработването й, текстовете бяха подложени на широко обществено обсъждане, вследствие на което бяха внесени някои изменения. След това Наредбата беше предоставена за разглеждане и в Общинския съвет, като на всеки етап са спазени изискуемите по закон срокове. На второ четене документът беше приет в края на юни, а от 15 юли вече е публикуван в официалния сайт на Община Горна Оряховица, в раздел "Наредби и правилници на ОбС“, подраздел "Действащи наредби и правилници“. Приложен е и образец на заявление.