Официалният уеб сайт на Община Стара Загора starazagora.bg беше отличен в конкурса "Достъпните 2021“, който се организира от "БГ Асист“ и е единствен по рода си в България, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Инициативата има за цел да обърне вниманието на обществеността върху нуждата от осигуряване на уеб достъпност за хора със зрителни увреждания. Номинациите са предложени от хора с нарушено зрение, които ежедневно използват специализирани програми т.нар. екранни четци – софтуер, който преобразува текста от екрана в говор.

Незрящите хора не работят с мишка, а само с клавишни комбинации. Когато сайтът не е съобразен със съответните изисквания за работа с т.нар. екранен четец незрящият потребител не може да използва сайтът пълноценно.

Всички публични сайтове на територията на ЕС трябва да бъдат достъпни за хора с увреждания съгласно Директивата за уеб достъпност за хора с увреждания ЕС 2102 от 2016 г., а българският нормативен акт за регулиране е Наредба за общите изисквания към информационните системи, регистрите и електронните административни услуги. Стандартът за уеб достъпност е Web Content Accessibility Guidelines, с който в световен мащаб се съобразяват правителства, бизнес и обществени организации.

За БГАсист: е социално, специализирано предприятие, в което над 90 % от служителите са хора със зрителни увреждания /незрящи или със слабо зрение/, специалисти в потребителското тестване на уеб достъпност за хора със зрителни увреждания. Фирмата е единствената по рода си в България, предоставяща комплексни услуги и специализирани продукти за хора с нарушено зрение.

Официалната церемония по награждаване ще се проведе на 20 април 2022.