"След направено обследване и изготвен проект в периода от м. януари 2024г. до м. март 2024г., подадохме необходимите документи за финансиране и резултатът е вече факт. Проектът е одобрен и предстои цялостно обновяване на уличното осветление", сподели кметът Кирил Стоев, съобщиха от общината.

В рамките на проекта ще бъде обновена изцяло системата за улично осветление в 29 села на територията на Общината - Долна Диканя, Извор, Долни Раковец, Стефаново, Кленовик, Гълъбник, Поцърненци, Прибой, Негованци, Кондофрей, Старо село, Чуковец, Горна Диканя, Дебели лаг, Жедна, Бобораци, Житуша, Владимир, Кошарите, Касилаг, Углярци, Копаница, Николаево, Байкалско, Радибош, Боранарево, Драгомирово, Червена Могила и Беланица. Проектът е на стойност 1 923 370.90 лв. В рамките на проекта ще бъде реализирана чрез изпълнение на допустимите дейности: подмяна на съществуващото улично осветление с ново енергийно ефективно LED осветление - 4677 броя осветители и въвеждане на система за централизирано интелигентно управление на уличното осветление. Срокът за изпълнение е 15 месеца.

Целта на проектното предложение по процедура "Подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление", финансиран по Национален план за възстановяване и устойчивост е да повиши енергийната ефективност чрез технологично обновление и модернизиране на системите за външно изкуствено осветление, собственост на община Радомир и да подобри условията на живот на населението. Друга важна цел на проектното предложение е не по-малко от 30% спестяване на първична енергия в системите за външно изкуствено осветление.

"В момента сме на етап обществена поръчка и предстои същинското изпълнение и на първия проект, пуснат в началото на миналата година, който обхваща подмяна на уличното осветление в гр. Радомир и селата Дрен и Друган. По този проект през последните месеци успяхме да променим параметрите и техническите показатели на осветителните тела, за да могат да бъдат максимално енергийно ефективни, икономични и модерни", сподели още Стоев.

Предвиденото за доставка и монтаж по населени места е: 1336 осветителя за град Радомир, 520 осветителя за село Дрен и 250 осветителя за Друган. Основните дейности предвидени в него са подмяна на осветителните тела с по-съвременни, по-енергоефективни LED такива и замяна на работната схема и оборудването, подобряващо работата на фотоволтаичната система. Стойността на проекта е 936 360 лв.