Поради прогноза за неблагоприятни метеорологични условия концертът на Ансамбъл "Пирин“ и група "Тангра“ на 5 октомври ще бъде преместен от пл. "Македония“ в зала "Пейо Яворов“. Той започва от 19.30 часа при вход свободен.

Емблемата на Пиринския край и рок легендите ще поднесат специална селекция от своите репертоари като комплимент към жителите и гостите на Благоевград по повод 112 години от освобождението на Горна Джумая. 

Предвидената Панорама на изкуствата, чийто старт ще бъде от 12.30 часа на 5 октомври, също ще бъде преместена в зала "Пейо Яворов“ заради очаквани валежи.

Празничната програма по повод 5 октомври включва още панихида за загиналите и полагане на цветя пред паметните знаци на майор Иван Павлович Орлински, Спас Георгиев, Хаджи Коте Чорбаджигошев и мемориала на Делчевия род, намиращи се в двора на храм "Въведение Богородично“ в кв. "Вароша“. Началото е в 10.00 часа. 

В 11.15 часа, ще бъдат положени цветя пред бюст-паметника на българския революционер, борец за свободата на Горна Джумая и Пиринска Македония, Ичко Бойчев. 

В 11.30 часа ще бъде издигнато националното знаме на Р България и ще склоним глава пред паметника на Гоце Делчев. 

В 12.00 часа е полагането на венци и цветя на паметника на Македоно-одринското опълчение "Майка България“ на площад "Мите Марков“ (при Младежки дом). 

В 17.30 часа, в зала "22 септември“ ще се проведе тържествена сесия на Общински съвет – Благоевград.

Второто освобождение на Горна Джумая става факт на 5 октомври 1912 година. Части на VII Рилска дивизия преминават охраната на границата на османската империя, намираща се на моста на р. Рилска при село Бараково и освобождават днешния Благоевград. Частите на българската армия продължават победоносния си поход на юг и освобождават окончателно от османско иго целия Пирински край.