В Кюстендил ще връчат Националната награда за принос в музикалното изкуство на името на академик  Марин Големинов. Това съобщи за "Фокус“ Райчо Христов, председател на сдружение "Марин Големинов“.  Церемонията ще започне от 18.30 часа в Художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора“.

Националната награда е учредена с решение на Общинския съвет в Кюстендил през 2016 година. Тя е ежегодна и се връчва в навечерието на 1 октомври – Международен ден на музиката – на рождената дата на Марин Големинов – 28 септември. Тя се присъжда и връчва за значими постижения в областта на музикалното изкуство в България и по света, както и за популяризирането на творби на родения в Кюстендил композитор – Марин Големинов.

"Колкото минава време, това вече е осмата награда, тя става все по-привлекателна за гилдията. Все повече музиканти от най-висок клас се чувстват изкушени да бъдат декорирани с тази награда, да получат признанието с тази награда“, каза Райчо Христов. Той подчерта, че тази година ще има и съпътстваща награда. Тя е за струнен квартет или за музикален ансамбъл.

Тази година програмата включва прожекция на филма "Нестинарка“. Той е посветен на маестрото Марин Големинов. В него може да се види среща между композитора Големинов и художника Цанко Лавренов. По време на прожекцията ще има участие на пианистката Анжела Тодорова.

Венцеслав ИЛЧЕВ