Легендата в българската популярна музика Леа Иванова ще бъде обявена за почетен гражданин на Дупница, предаде "Фокус“. Предложението е направено от страна на Сдружение "Близо до теб“ – Дупница и ще с гласува от местния парламент на 19 октомври – официалният празник на града.

"Леа Иванова е родена на 13 август в Дупница с името Лилия Иванова. Детството й минава в Цариград, по-късно живее и учи в Дупница, откъдето е и семейството й. През целия си живот Леа Иванова е споменавала Дупница с уважение, като свой роден град“, се сочи в предложението на местното сдружение.

От началото на 40-те години Леа се премества в София с намерение да следва в Художествената академия, но това не се осъществява поради силното й увлечение към музиката. Леа Иванова започва да пее като солистка в джазовите формации "Славянска беседа“, "Джаз Овчаров“ и оркестър "Оптимистите“, с който работи до 1956 г.

Тя е една от първите изпълнителки на джаз в България, но бързо печели популярност и в чужбина. През 1949 г., при участието си в "Джаз Овчаров“, групата получава покана за турне в САЩ. Това става причина за политически репресии за изпълнение на "упадъчна музика“. Леа Иванова е арестувана и изпратена в концлагера Ножарово. След освобождаването й от лагера, тя продължава да гради кариерата си. 

От 1957 започва сътрудничеството й с Еди Казасян, продължило почти 30 години, който сформира и ръководи през цялото време нейния съпровождащ оркестър. Концертните турнета в Румъния, Унгария, Сърбия преминават при голям успех. Суперлативите в пресата достигат връхната си точка по време на концертите във "Фридрих щадс палас" в Берлин (7 програми за сезона 1962-1963). Гастролите й включват цяла Западна Европа, САЩ, Канада, Южна Америка, Близкия Изток. През 1985 е удостоена с орден "Кирил и Методий“ I степен. Леа Иванова умира в София на 28 май 1986 г.

"Считаме за наш дълг, като активни граждани, да почетем “примата на джаза" в България и наша съгражданка Леа Иванова с приза “Почетен гражданин на Дупница". Тя е изпълнител от световна величина и популяризирането на връзката й с града ни ще допринесе за положителния му имидж в национален мащаб. Считаме също, че отличаването на дейци, свързали живота си с културата и спечелили многобройни признания за таланта си, са достоен пример за съгражданите ни и за бъдещите поколения“, се казва в мотивите за вземането на общинското решение.

Във връзка с празника на Дупница 19 октомври, предложението е със званието “Почетен гражданин на община Дупница" да бъде удостоена посмъртно Леа Иванова.