Районна прокуратура – Видин привлече към наказателна отговорност две лица за престъпления против политическите права на гражданите, съобщават от Апелативна прокуратура, предаде репортер на "Фoкус".

Установено е, че на 29 октомври във Видин, член на секционна избирателна комисия А. А. (на 25 години) допуснал едно и също лице да упражни избирателното си право няколко пъти на проведените на местни избори за общински съветници и кметове на населени места. Това е станало в СИК номер 72, както съобщи в изборния ден "Фокус".

С постановление на прокурор от Районна прокуратура – Видин извършителят на деянието А. А. е привлечен в качеството на обвиняем за извършеното престъпление и е постановено задържането му за срок до 72 часа. Понастоящем лицето е обявено за издирване за предявяване на постановление за привличането му в качеството на обвиняем.

По друго досъдебно производство са събрани доказателства за виновността на С.З. (на 53 години), уточняват от прокуратурата. В деня на изборите на 29.10.2023 г. той упражнил избирателното си право повече от един път. Привлечен е в качеството на обвиняем за извършено престъпление по чл. 168, ал. 2 от НК и му е наложена мярка за неотклонение гаранция в пари в размер на 1000 лева. Предстои предявяване на постановлението за привличане.

Образувано е и досъдебно производство за това, че на 29.10.2023 г. в гр. Видин е нанесен побой на длъжностно лице при и по повод изпълнение на службата му в качеството му на член на секционна избирателна комисия.

Установено е, че пострадалият К.П. станал свидетел на нередности в деня на провеждането на избори за общински съветници и кметове - как лица гласуват по няколко пъти и член на СИК приема бюлетините. Той направил видеозапис с телефон, за да ги документира. За инцидента съобщи "Фокус".

Впоследствие мъжът бил заплашен и нападнат от няколко лица, които му нанесли удари с юмруци в главата, лицето и по тялото. Междувременно, след получен сигнал, на местопроизшествието пристигнал полицейски служител.

Пострадалият К.П. посетил болнично заведение, където му била оказана медицинска помощ.

Един от сочените за извършител на престъплението е бил кандидат за общински съветник в проведените местни избори. С оглед разпоредбата на чл. 160, ал. 1 от Изборния кодекс той се явява лице, което се ползва с имунитет срещу наказателно преследване.

На основание чл. 35 от Наказателно-процесуалния кодекс делата срещу лица с имунитет са подсъдни като първа инстанция на Софийски градски съд. В тази връзка Районна прокуратура – Видин изпрати събраните материали по делото на Софийска градска прокуратура, която е компетентна да се произнесе, уточняват от Прокуратурата.