Резултатите от пробите, взети от морските води на 27.06.2023 г. по сигнал за умряла риба в района на плаж Иканталъка II, къмпинг "Св. Георги“, отчитат минимални отклонения по няколко показателя - разтворен кислород, наситеност с кислород, азот амониев и ортофосфати като фосфор.

В пробите от морски води в района на плаж Тузлата са установени превишения по показател ортофосфати като фосфор. Всички останали изследвани показатели - БПК5, нитрити, метали, съответстват на нормите за добро състояние на крайбрежните води, научи "Фокус" от Басейнова дирекция – Варна.

Към момента на проверката от РИОСВ не са установени брегови източници на замърсяване, нито източници на замърсяване от корабоплаването от страна на Изпълнителната агенция "Морска администрация“.

Възможна причина за измирането на рибите (за които е установено, че са били с размер 3-4 cm) е пониженото съдържание на кислород, съчетана с рязка промяна в температурата на водата в периода 26-27.06.2023 г.

В Плана за управление на речните басейни на Черноморския район за басейново управление в периода 2016-2021 г. водното тяло, от което са взети пробите, е определено в умерено екологично състояние, което се дължи на фосфати и влошени кислородни условия, което се потвърждава и от получените резултати.