Община Пловдив обяви конкурс за обществен посредник. Документи на кандидатите се приемат до 24 септември, предава "Фокус".

Кандидатите трябва да имат висше образование, минимум 5 години общ трудов стаж по специалността си и да имат постоянен адрес на територията на община Пловдив. Трябва да представят писмена концепция за дейността си като обществен посредник до три стандартни страници.

Интервю с допуснатите до участие в конкурса ще се проведе на 30 септември от 9 ч. Списъкът с допуснатите до интервю кандидати ще бъде оповестен на сайта на община Пловдив.

Решението за обявяване на конкурс за позицията беше взето през юни от пловдивския общински съвет. На заседанието тогава беше избрана временна комисия, която да подготви и проведе процедурата. Съставът на комисия е: Георги Василев (ГЕРБ), Александър Ракшиев (ПП-ДБ), Стефан Послийски ("Съединени за Пловдив), Ерол Садъков ("Браво, Пловдив"), Господин Апостолов ("Възраждане"), Минка Сърнешка ("БСП за България"), Димитър Арнаудов ("ИТН").

Ролята на конкурсната комисия от общински съветници е да провери документацията на кандидатите и да предложи на Общинския съвет да ги гласуват. Решението се взима в ОбС с квалифицирано мнозинство от 34 гласа "за".

Припомняме, че сегашният омбудсман Борислав Стаматов бе назначен с решение на Общинския съвет през 2016 г. като временно изпълняващ длъжността. Мандатът на обществения посредник е 4 години и не повече от два последователни мандата. В годините са провеждани конкурси, последният от които беше през 2021 г., но и тогава нито един от кандидатите не успя да събере необходимите 34 гласа "за".