С тържествена церемония по награждаване и концерт на лауреатите в Огледална зала "Нели Божкова" завърши XXVI издание на Международния младежки музикален конкурс "Надежди, таланти, майстори" в Добрич, предаде репортер на "Фокус". Конкурсът се провежда под патронажа на кмета Йордан Йорданов, който приветства младите музиканти и лично връчи дипломите на отличените. 

"За мен е изключителна чест да връча на най-малките наградите, защото си давам ясна сметка и като родител, и като човек, който полага ежедневно усилия да подобри средата за най-малките, колко е важно децата да имат тази искра, това желание и не на последно място талант, да развиват себе си и да радват своите родители. Знам и колко е трудно да си жури и да се налага да избираш между няколко таланта", каза Йордан Йорданов. Той пожела на участниците в тазгодишния конкурс да продължат да развиват своя талант, да продължат да творят, защото подкрепени от всички именно младите хора са тези, които водят към бъдещето.

В тазгодишното издание на конкурса имаше участници в солистичните категории "пиано", "цигулка", "виола", "класическа китара" и "виолончело", която е нов момент, както и в останалите категории - "камерна музика/камерни ансамбли“,  "ученик/учител“ и "акомпанимент“. Отличените са в отделните категории и различни възрастови групи. Журито не присъди тази година Гран при. С номинация за най-престижната награда е Михаил Илиев в категория "класическа китара" във възрастова група от 11 до 13 години. 

Председател на журито тази година е проф. Огнян Константинов, членове - проф. Гинка Гичкова, д-р Милена Манева – Вълчева, проф. Анатоли Кръстев и акад. Милка Митева. Почетен председател е проф. Виктор Чучков.

Всички имена на лауреатите са публикувани на Фейсбук страницата на конкурса. Негов организатор е Община град Добрич. 

Жулиета НИКОЛОВА