Обявиха бедствено положение в община Струмяни, предаде репортер на "Фокус".

Публикуваме пълния текст на заповедта без редакторска намеса:

На основание чл.44, ал.2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация и чл.49, ал.1 във връзка с чл.65, ал.1 т.1 и т. 3 от Закона за защита при бедствия и във връзка с възникнал горски пожар около 12:00 ч., на 30.07. 2024 г., в резултат на силния вятър и разрастването на пожара, на територията на община Струмяни е създадена сложна обстановка за населените места в общината, които са в непосредствена близост до бедствието. За провеждане на спасителни и неотложни аварийно – възстановителни работи в общината

Н А Р Е Ж Д А М:

1. Обявявам "БЕДСТВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ" и въвеждам в изпълнение Плана за защита при бедствия на Община Струмяни считано от 12:30 ч. на 30.07.2024 г. до 12:30 ч. на 06.08.2024 г. 

2. За овладяване на бедствието: 

2.1 Щабът за изпълнение на общинския план за защита при бедствия назначен с моя Заповед да премине на непрекъснат режим на работа. Информация за обстановката и неотложните аварийно-възстановителни работи да ми се представя през 2 часа.

2.2. С цел предотвратяване на по-нататъшни щети е необходимо да се предприемат спешни мерки в максимално кратък срок за привличане на максимален брой екипи и сили на единната спасителна система, както и да бъде поискана помощ на национално ниво чрез национален оперативен център на ГДПБЗН-МВР.

2.3 Информация за хода на неотложните аварийно-възстановителни работи да ми се представя през два часа. Същата да се предоставя чрез ОЦ на РДПБЗН и на средствата за масово осведомяване.

2.4. Зам.-кметовете да създадат необходимите условия за ефективна работа на екипите на единната спасителна система и аварийните екипи.

2.5. Началникът на ПУ на МВР гр. Сандански да организира охраната на обществения ред в района на бедствието и съдейства на длъжностните лица при изпълнението на възложените им задачи.

2.6.Директорът на ЕРМ "Запад“ да съдейства при необходимост от изключване на електрозахранването и последващото му възстановяване в района на бедсвието.

3. Длъжностни лица за прилагането на предприетите мерки по т.2 да предават информация за хода на спасителните и неотложни аварийно-възстановителни работи през 2 часа. 

4. Въвеждам временни ограничения: 

4.1 Забранявам влизането, пребиваването и движението на МПС в района на бедствието, освен тези на екипите от единната спасителна система и за продоволствено снабдяване на населението; 

4.2 При отказ от доброволно напускане на опасни за живота на гражданите сгради, да се извърши принудително извеждане на същите. 

Заповедта да се доведе до знанието на всички длъжностни лица за сведение и изпълнение. Обявеното бедствено положение и въведените временни ограничения да се разгласят чрез средствата за масово осведомяване и интернет страницата на общината. 

Копие от заповедта да се изпрати незабавно до Министъра на вътрешните работи и до Областния управител.

Контрол по изпълнение на заповедта ще осъществявам лично. 

ФИДАНКА КОТЕВА

Вр. И. Д. Кмет на община СтрумяниСъгласно Заповед № З-216/25.07.2024 г.