Стана ясна идеята за направата на черното Черно море на алея в Морската градина. За макета първи Varna24.bg съобщи. След нашата публикация са поставени и табели край произведението.

То е намеси в градска среда, с куратор Александър Вълчев, част от БУНА - най-големият фестивал за визуално изкуство в България, който се провежда във Варна.

Вижте анонса на нестандартната, провокативна творба "Черно море – море от черно“: В работата на Стоян Дечев зрителят може да разпознае природната аномалия по умирането на едно море от сероводорода в дълбините му и нашето безсилие пред природата. Същевременно това произведение ни кара да се замислим за неразумната човешка дейност, за презастрояването, асфалтирането и циментирането на крайбрежието, за изхвърлянето на отпадъци и мръсотии в морето. Разположена на земята, скулптурата може да остане незабелязана и да бъде подмината, също като проблемите, за които тя говори.

"Черно море – море от черно“ е скулптура, изработена от битум/асфалт (черна субстанция, получена от последните стадии на преработката на петрол) и е с форма, подобна на географските му очертания.

Творбата е разположена на две места в Морската градина, разположена точно срещу морето, като първата част, която е водоравна и следва повърхността на морето, заемо пространството на Крайбрежната алея, принуждавайки минувачите да обикалят или да се разхождат върху неприветливата черна повърхност.

Втората част – разположена върху постамент до историческия фонтан от 1920 г., е оформена според стратиграфската форма на Черно море – прилича на статистическа диаграма, базирана на текущото икономическо разделение на морето.

Черно море е в епицентъра на съвременните геополитически събития, свързани със стратегическото му местоположение за пренос на стоки между Европа, Азия и останалия свят, където нефтопродуктите заемат основно място, в резултат на което контролът върху Черно море е "ябълката на раздора“ в настоящата военна ситуация.

В същото време в него се изливат огромно количество отпадъчни води и други замърсители от Европа и Азия. Утайките от него се отлагат в безкислородното дъно на известното със своите консервационни качества Черно море.

Още от Античността Черно море е било граница между светове и представи, предел, между света на познанието и цивилизацията, и света на неизвестното и варварското. Неизвестността и тайните от "погребаните в него оловни облаци“, скрити в дълбокото му мъртво дъно, правят Черно море в море от черно в миналото и наши дни.