Окръжна прокуратура – Монтана внесе в съда обвинителен акт срещу И.Й. по дело за извършени престъпления по чл. 115, вр. чл. 18, ал. 1 от НК и по чл. 296, ал. 1 от НК.

52-годишният И.Й. е многократно осъждан, изтърпявал наложени му наказания "лишаване от свобода“.

В продължение на няколко години мъжът имал отношения с Н.А.

Към 2023 г. 26-годишната жена решила да ги прекрати, като сред поводите за това били проявяваната от него агресия и физическо насилие.

Систематичните скандали и побои спрямо Н.А. наложили издаване на съдебни заповеди за незабавна защита, връчени на обвиняемия на 29.12.2023 г. и 17.01.2024 г. Той се задължавал не само да се въздържа от извършване на домашно насилие спрямо пострадалата, да не приближава жилището й, местоработата и местата за социални контакти и отдих, а и да не осъществява контакт с нея под каквато и да е форма.

На 18.01.2024 г. Н.А. се намирала пред магазин в гр. Лом, където я пресрещнал И.Й. Той опитал да я заговори, но тя го отблъснала. Тогава обвиняемият счупил телефона й, последвал я в магазина, хванал я за дрехата.

Жената му напомнила за издадената ограничителна заповед, но той й запушил устата с ръка.

В един момент И.Й. извадил от джоба си нож, няколко пъти го замахнал към Н.А., след което я пробол в областта на гърдите. Пострадалата успяла да се отскубне и опитала да достигне до магазина за помощ. Свидетел подал сигнал на телефон за спешни случаи 112.

Междувременно И.Й. избягал, като изхвърлил ножа. Същия ден бил установен и задържан от полицейските служители.

Извършената по досъдебното производство съдебномедицинска експертиза установила причинените на пострадалата Н.А. увреждания. Само навременната оперативна намеса е довела до спасяване живота й.

Предстои делото да продължи в съда.