Търговищкият окръжен съд  уважи искане за по-лека мярка за неотклонение от "Задържане под стража“ на Б. С. от гр. Попово. 29-годишният мъж е привлечен към наказателна отговорност за това, че на 01.05.2024 г. в условията на домашно насилие е причинил лека телесна повреда на майка си, изразяваща се в разкъсно-контузна рана на челото, с хематом, кръвонасядания по гърба и гръдния кош, причинили й болки и страдание без разстройство на здравето.

Лицето е привлечено като обвиняем за извършени четири отделни престъпления срещу две лица (майка му и бившата му фактическа съпруга), като за всяко едно от тях по чл. 143 - принуда към блудствени действия и чл. 131- телесна повреда, от НК.

Припомняме, че на 4-ти май тази година РС – Попово постанови мярка за неотклонение "Задържане под стража“, която беше потвърдена от ОСТ. Лицето е осъждано за грабеж и в изпитателния срок извършва процесното деяние. Близо два месеца по-късно защитата поиска изменение на мярката в по-лека, което искане Поповският районен съд оставя без уважение и ОСТ потвърждава.

Като ново обстоятелство по делото днес защитата посочва назначената съдебно-техническа експертиза на телефона на обвиняемия, от заключението по която ще се изясни дали има данни за престъпление. Изготвянето на експертизата налага удължаване на срока на разследването и затова адвокатът поиска задържането да продължи в условията на домашен арест, гарантиран с електронно устройство.

Представителят на Окръжна прокуратура - Търговище счита молбата за основателна и пледира за нейното уважаване. Заявява, че делото е с фактическа и правна сложност, с противоречиви доказателства, предстои извършване на различни процесуално-следствени действия с участие на обвиняемия, като пледира, че и с мярка за неотклонение "Домашен арест“ ще се реализират целите по чл.57 НПК.

Съдебният състав прецени, че срокът на задържане понастоящем е прекомерен и неразумен. Обвиняемият, макар и с обременен съдебен статус, има постоянен адрес за призоваване в страната и създадени трайни семейни взаимоотношения, т.е. не е личност разкриваща много висока степен на обществена опасност. Понастоящем не са налице обективни данни, от които да се обоснове реална опасност обвиняемия да направи опит да се укрие от правосъдието и/или да извърши престъпление. Съдът намери, че с оглед вида на извършеното престъпление и механизма на неговото извършване, защитата на обществения интерес вече не надделява над правилото за зачитане на личната свобода. Затова днес ОС - Търговище постанови изменение на мярката в "Домашен арест“, която да бъде контролирана чрез средства за електронно наблюдение. По този начин ще се осигури неотклоняването на обвиняемия от воденото срещу него наказателно преследване, като в голяма степен ще се ограничи и възможността да извърши престъпление. Мярката практически е приравнена на задържането под стража с оглед ограниченията на свободно придвижване и намесата в правото на неприкосновеност на личността.

Определението на Окръжен съд – Търговище  подлежи на обжалване и протест в тридневен срок пред Апелативен съд - Варна.