Варненският свободен университет "Черноризец Храбър“ е домакин и съорганизатор на международната научна конференция "Проектиране и строителство на сгради и съоръжения“, организирана от Научно-техническия съюз по строителство в България. Събитието ще се проведе на 12 и 13 септември 2024 г. в Учебно-спортния комплекс на университета. Форумът ще бъде открит на 12 септември в 10:00 ч. от доц. Лъчезар Хрисчев – председател на НТС по строителство.

Тазгодишното издание на конференцията събира учени и специалисти от различни държави, като международното участие включва представители от Ирландия, Сирия, Латвия и Турция. България ще бъде представена от водещите университети в областта на строителството. В програмата ще бъдат презентирани 60 доклада, като 28 от тях ще бъдат включени в реномираното британско издание IOP Publishing, а останалите доклади ще намерят място в специализиран български сборник.

Особено внимание е обърнато на участието на млади учени, като 15 от докладите ще бъдат представени от студенти и докторанти от различни университети. Най-добрият доклад на млад учен ще бъде отличен с награда от Научно-техническия съюз по строителство. Председател на Международния научен комитет е академик Ячко Иванов.

Основен акцент на конференцията ще бъде строително-информационно моделиране (BIM), което представлява иновативен подход за управление на строителни проекти чрез създаване на виртуален модел на обекта. BIM технологията позволява интегрирано управление на информацията и документацията, свързани с проекта, и осигурява по-голяма ефективност и контрол в процеса на строителство. В рамките на събитието ще бъдат представени практически примери за прилагането на BIM от водещи компании в строителния сектор.

Варненският свободен университет "Черноризец Храбър“ играе ключова роля в обучението на студенти в областта на строителството и архитектурата. Университетът активно си сътрудничи с бизнеса и насърчава приложните научни изследвания. Чрез своите иновативни програми и работа по международни проекти, ВСУ "Черноризец Храбър“ се утвърди като водещ образователен и научен център в областта на строителните технологии.