Проблемите с водоподаването в село Крушаре бяха обсъдени днес по време на среща при кмета Стефан Радев в Община Сливен с директора на ВиК Пламен Трифонов, кмета на Крушаре Димо Станков и жители на селото. Заради честите аварии по старата водопреносна мрежа в Крушаре често няма вода, разрушава се инфраструктурата и това е проблем за живеещите там.

Най-доброто решение е цялостна подмяна на мрежата. Кметът Стефан Радев обясни, че вариантите за финансиране са два. Единият - включване на реконструкцията в бизнес-плана на ВиК, което се случва през промяна в цената на водата и това не е приемливото решение. Вторият вариант е кандидатстване с проект и търсене на външно финансиране. Радев информира, че от три години се очаква отпускане на мерки по оперативните програми за изграждане на водопроводи и канализация, но това така и не се случва. Все още няма развитие по европейската Оперативна програма “Околна среда" /ОПОС/, каквото се очакваше преди три години. В нея се предвиждаше изграждане на канализация и водопреносна мрежа на населени места с над 2000 души, каквото е Крушаре. Затова ще се търсят и други варианти за финансиране. ВиК ще възложи проектиране за цялостна реконструкция на мрежата.

Участниците в срещата се обединиха около идеята проектът да включва поетапна реконструкция на водопреносната мрежа в селото. Пламен Трифонов информира, че следващата седмица ще разговаря с проектант за подробностите. До 14 октомври кметът и жителите на село Крушаре ще получат писмо с мерките, които ще се вземат занапред. От срещата стана ясно още, че днес е доставен регулаторът на налягането. Очаква се след неговото монтиране авариите да намалеят с около 30 процента.

Регулаторът е необходим, за да намалява налягането през нощта, когато консумацията е по-ниска, за да не аварират тръбите. Регулатори се използват в практиката често, дори и при вече реконструирани мрежи, за да се предотвратят аварии.