В Община Русе бе проведено заседание на Съвета по въпросите на социалните услуги. Срещата се състоя във връзка с изпълнение на методическите указания на Агенцията за социално подпомагане за включване в Националната карта за социалните услуги, съобщиха от Общината.

Присъстваха представители на Регионална дирекция "Социално подпомагане", Дирекция "Социално подпомагане",  ОД на МВР, РУО, РЗИ, РУ "А. Кънчев", Бюрото по труда, частни доставчици с опит в сферата на предоставяне на социалните услуги, както и представители на общинската администрация.

Срещата бе открита от заместник-кмета Енчо Енчев, който представи отговорностите и предизвикателствата пред администрацията по отношение на планирането на социалните услуги на територията на община Русе в следващите 10 години. Дадени бяха предложения за разкриване на нови социални услуги предвид потребностите на общинско, областно и национално ниво, ресурсното и финансовото обезпечаване. Обърнато бе внимание на потребителите от различни целеви групи – деца, възрастни хора, лица с психични разстройства и с интелектуални и физически увреждания.

Националната карта на социалните услуги е изготвена въз основа на Анализ на потребностите от социални услуги на общинско и областно ниво, с цел планиране на социални услуги съобразно установената потребност. Документът е публикуван за обществено обсъждане на сайта на Агенцията за социално подпомагане /АСП/, както и на сайта на Oбщина Русе.