Областният управител д-р Владимир Йолов проведе работна среща с ръководителите на здравните заведения в региона, ръководителите на РЗИ, РЗОК, ЦСМП, Държавна психиатрична болница Царев брод, ОД на МВР, председателите на местните структури на съсловните организации в системата на здравеопазването, съобщиха Областна администрация - Шумен. На разговора, в който участва заместник-областният управител Сашо Евлогиев, беше обсъдена епидемичната обстановка във връзка с разпространението на COVID-19 на територията на област Шумен.

Директорът на РЗИ д-р Калоянова съобщи, че към днешна дата заболеваемостта за област Шумен е 981 на 100 000 души за 14-дневен период. "Последните дни се наблюдава тенденция за намаляване броя на положителните случаи. Регион 3, където попада и област Шумен, все още се намира на етап III, но прогнозата е след 5 дни областта да е във втори етап“, каза д-р Калоянова. По отношение на регистрираните положителни случаи във възрастовата група до 19 години също се наблюдава тенденция на спад. Към момента активните случаи са 47, 38 от които са на ученици и 9 на деца в детските градини. Общо под карантина са 41 паралелки в училищата в областта.



Във връзка с отчетената тенденция и данните директорът на РЗИ изрази становището си, че няма основания да бъде удължавана заповедта за въвеждане на допълнителни противоепидемични мерки в област Шумен. Наложените мерки са в сила до 23 февруари включително и от 24 февруари учениците преминават към присъствено обучение. Заведенията за хранене и следните обекти: игрални зали, казина и заведения за хранене и развлечения по смисъла на чл.124 от Закона за туризма, включително и тези към местата за настаняване, ще работят без ограничения в капацитета си при спазване на подхода "зелен сертификат“.

Създадена беше работна група от експерти от всички звена, която да изработи Областен оперативен план за справяне с пандемията.