На първо общоселско коледно тържество събра вчера вечерта в Горан жители и гости Народно читалище "Христо Ботев – 1927". На общата трапеза в "Навеса на Данчо" седнаха и много млади хора с корени от селото с децата си. Празникът се проведе със съдействието на Данчо и Светлана Рачеви, според които целта е възстановяване на самобитните български традиции, каквато е коледуването – ритуалното обикаляне на къщите, което има силата да носи здраве и успех на стопаните, съобщават от Общината на фейсбук страницата си.

"Идеята ни е децата да придобият представа какво е Коледа и какви са обичаите ни, защото с откъсването от земята младите се отдалечиха от родните традиции, коментира Данчо Рачев. Затова и специални гости тази вечер бяха коледарите, които наричаха за здраве и берекет".

Специален подарък, осигурен от читалището, имаше за всеки на тържеството. Изненадата дойде за най-малките – пристигна Дядо Коледа, който развърза чувала и зарадва всяко дете с армаган.

Светлите коледни празници честити секретарят на читалището Теменужка Стоянова, която пожела мечтите за селото и желанията да се превърнат в реалност. В нейните и на Рачев планове за следващата година е освен провеждането на празника "Русаля“, посветен на изцелението, мъдростта и духа, и празника на приведения зет да организират още празник на домашно произведената лимонада от бъз и празник на белия мъж, които ще бъдат с конкурсен характер и награди. Искаме "Горан да стане средище на българските традиции и възстановки", каза още Рачев.

Всички бяха поздравени и от кмета на общината Страцимир Петков, който посочи, че за развитието на едно населено място най-здравата основа са уважението между хората и споделените празници. Той се ангажира въпреки ограничения финансов ресурс на общината да бъде поправен покривът на читалището – "това място на духовност, което пази и развива традициите“, за да може да посрещне спокойно своята стогодишнина.

По-рано през деня коледен празник проведоха и в кв. "Продимчец“ в Ловеч.