От Общинското предприятие "Организация на движението, паркинги и гаражи“ (ОДПГ) предлагат да бъде въведено времево ограничение до 3 часа за паркиране за хората с увреждания във Велико Търново, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Велико Търново. Причината е, че след проверка от дружеството са установила, че в момента някой от зоните за инвалиди се ползват за престой на съответния автомобил, докато същото лице изпълнява търговска дейност или пък хора с увреждания заемат с цел паркиране по местодомуване.

"Този факт е злоупотреба и възпрепятства от една страна хората с увреждания, които наистина имат нужда да паркират непосредствено по-близо до мястото, към което са се насочили по конкретен и времеви ограничен повод, а втори път – пречи на останалите граждани и гости на града, които не могат да намерят свободно и платено паркомясто“, се казва в анализа на преприятието. Това се случва най-често на две места – на Кооперативния пазар и на площад "Славейков“, където притежателите на документа "Инвалид“ паркират за ден, и дори за седмица.

С цел избягване на всекидневната заетост на платените зони се предлага безплатният престой да е за три часа на специалните места. При недостиг на паркоместата, обозначени с пътен знак Д21 "Инвалид“ право на паркиране с карта ще имат първите, заели тези места, а всички останали ще паркират по общия ред при платен режим, предлага още ОДПГ.

2 529 са издадените в момента в община Велико Търново "Карти за паркиране на хора с трайни увреждания“ , а във всяка зона има по няколко места за инвалиди. След изтичането на трите часа пък автомобилите на хората с увреждания ще бъдат санкционирани като всички останали, които надушват наредбата за престоя и паркиране.

Предложението за промяна на наредбата е поместено в сайта на общината и заинтересованите лица могат да изразят становище и коментари в едномесечен срок. Едва тогава промяната ще влезе на комисии и на заседание на Общинския съвет.

Луиза ТРАНЧЕВА