След полагането на клетва от страна на Методи Байкушев като кмет на Община Благоевград, полагането на клетва от общинските съветници и кметовете на кметства, и след избора на председател на местния парламент в лицето на Радослав Тасков, започна същинската работа на Общински съвет, предаде репортер на "Фокус“.

Общинският съветник Димитър Урдев подхвана новия кмет "от вратата за краката“, както самият той каза, отправяйки въпрос към него, свързан с готовността на Община Благоевград – от 1 януари 2025 година цената на такса "Смет“ да се определя на база количеството отпадъци, които се изразходва, а не на база данъчна оценка.

"До края на годината трябва да приемем план – сметката за чистота, с която ще определим и разхода, който ние като граждани ще заплащаме през следващата финансова година. От 1 януари 2025 година размера на такса "Смет“ трябва да отговаря на количеството отпадък, който генерираме, а не както е сега на база данъчна оценка. В тази връзка това не може да се случи автоматично и ако искаме да спазим закона, то има поредица от мерки и дейности, които следва да се приемат през 2024 година. За да бъдат финансирани, трябва да залегнат в план-сметката, която сега трябва да приемаме“, каза още Урдев.

Той посъветва Методи Байкушев – този проблем да е едно от първите неща, с които да се заеме.

"Има различни подходи, надявам се да се намери най-правилния“, добави Урдев.

От своя страна кметът Методи Байкушев заяви, че е присъствал на заседанието на Общински съвет – Благоевград, на което Димитър Урдев е поставил този въпрос към тогавашната Общинска администрация.

"Отговорът, който получихте по смисъл беше – "Нищо не сме направили“. Тепърва ще установим дали от тогава до сега е направено нещо. Моето подозрение е, че отговора ще бъде "Не“. Ние имаме гигантски въпрос с управлението на отпадъците и той не е свързан само с разделното събиране и с принципа плащаш толкова, колкото изхвърляш. Имаме заварени проблеми с изградените инсталации и с изграждащата се анаеробна инсталация. До момента аз съм наблюдавал тези проблеми отвън и не съм разполагал с цялата информация. От ден първи, откакто спечелих изборите, започнаха при мен да постъпват сигнали за много сериозен проблем. Ние нямаме избор, освен да се занимаем с този въпрос като първа задача. Неприятното е, че едно от първите неща, които трябва да направим, е да приемем до края на този месец план-сметката, защото не знам каква готовност има за това“, заяви Байкушев и помоли за търпение, както гражданите, така и общинските съветници.

По думите му план-сметката трябва да бъде направена по най-добрия начин, като трябва да се плануват инвестиции за изграждането на подходяща инфраструктура и осигуряването на необходимата техника за въвеждането на подобен тип изчисление на такса "Смет“.

"Най-големите проблеми и разход е управлението на отпадъците, за Благоевград проблем е и чистотата на въздуха. За да може да ги решим, ни трябват пари от една страна, но те ни трябват, тогава, когато имаме експерти в областта на управлението на отпадъците и чистотата на въздуха. Такъв екип нямаме, имаме отделни експерти. Нямаме дирекция по "Екология“. Трябва да имаме отделна такава дирекция с експерти. Ще установим с какви експерти разполагаме и какви може да ангажираме максимално бързо. Ще разчитам на вашата подкрепа, за да попълним професионален екип, който да работи по тези теми“, добави Байкушев.