Общинският съвет в Кюстендил ще проведе редовно заседание на 31 октомври. Това съобщи на пресконференция председателят на местния парламент Димитър Велинов, предаде репортер на "Фокус“. Заседанието е насрочено за 14.00 часа в залата на общината, а в предварителния дневен ред са включени 30 докладни записки, входирани от кмета на Община Кюстендил и от председателя на Общинския съвет.

Първите две докладни записки касаят изменение на действащи наредби. Едната е относно организацията и безопасността на автомобилното движение. Регламентират се ясно правилата за издаване на пропуски и по-конкретно правилата за достъп до поземлени имоти, находящи се в зони с административно наложен режим за забрана на движението и за издаване на пропуски за паркиране на автомобили, ползвани за служебни цели.

Актуализират се част от административните разпоредби и се създават нови зони за платено паркиране. С другата наредба, отнасяща се до таксите и услугите, се правят промени в цените на обществената пералня.

На предстоящото заседание предстои клетва да положи нов общински съветник, а това от своя страна води до промяна и в състава на действащите постоянни комисии към местния парламент.

Ще бъде открита процедура за избор на съдебни заседатели за Кюстендилски районен съд. Ще бъде създадена временна комисия, която да определи кандидатите за съдебни заседатели. Броят на съдебните заседатели е 22.

Съветниците ще разгледат предложение за начална тръжна цена за отдаване под наем на свободни земеделски земи и годишният план за ползване на дървесина от общинските гори. Ще се гласува и докладът на АДФИ относно финансовия отчет на бюджета за 2023 година. В дневния ред е включена докладна записка за актуализиране на програмата за управление качеството на атмосферния въздух.

На гласуване ще бъде подложена информация относно приватизационния договор на бившия общински плаж. В нея са посочени извършените инвестиции, включени в приватизационния договор. Те са на стойност 5 млн. лева.

Общинският съвет ще разгледа предложение за партньорство с платформа АГОРА, по проект за финансиране на общински фонд на местни инициативи. Ще се поиска възстановяване на отчисления от страна на РИОСВ. Включени са и предложения за вътрешни компенсирани промени по бюджета за годината.