Общинският съвет одобри предложението за това кметът на Общината да отправи писмено искане до Министерството на образованието и науката за осигуряване на средства от държавния бюджет за реализиране на проект "Пристройка – нов училищен корпус и частично преустройство на училищна сграда към ОУ "Христо Ботев", предаде репортер на Радио "Фокус“ – Бургас. Средствата, които ще бъдат необходими за изграждането на новия корпус, са в размер на 3 245 500 лева. Основната причина за необходимостта от допълнителната пристройка е свързана с тенденцията за увеличаване броя на учениците в учебното заведение, която се наблюдава от 2018 г.

"Анализът показа плавно нарастване на броя на учениците в училището с всяка изминала учебна година. През учебната 2018/2019 година в училището са се обучавали на две смени 211 ученици, през 2019/2020 г. техният брой се е увеличил на 218, а през 2020/2021 г. учениците са били 230. На базата на направения анализ се установи, че съществува необходимост от разширяване на сградния фонд на училището и осигуряване на допълнителни класни стаи. За необходимостта от нова учебна база, постъпиха и сигнали от родители“, се посочва във входираната докладна записка.

Във функционално отношение новият корпус ще се състои от:

1. На първия етаж на пристройката са предвиждат следните помещения:

- зона "Хранене“ - столова за хранене; преддверие с умивалня, разливочна, подготвителна и самостоятелен вход за готова храна;

- зона "Спорт“- физкултурен салон ; съблекалня за жени, включително санитарен възел и баня; съблекалня за мъже, включително санитарен възел и баня; преддверие, свързващо съблекалните към сградата и към физкултурния салон; стая за спортни уреди / склад инвентар /, учителска стая към физкултурния салон;

- технически помещения;

2. На втория етаж на пристройката са предвидени следните помещения: три класни стаи; кабинет за психолог; заседателна зала за учителския състав със санитарен възел; помещение за архив.

3. На третия етаж на пристройката са решени следните помещения: две класни стаи; компютърен кабинет ; библиотека; санитарно-хигиенен блок.

За достъп по всички нива се предвижда изграждане на нова стълбищна клетка с асансьор, отговарящи на изискванията за достъпна среда.

"Училището има огромна нужда от тази пристройка и е необходимо тя да бъде реализирана, колкото може по-скоро. Искам да подчертая, че Община Бургас е единствената, която строи училищна инфраструктура със собствени средства. Ние имаме готови проекти, които могат да бъдат подкрепени, и строителството може да започне веднага“, заяви зам.-кметът Йорданка Ананиева по време на обсъжданията.

Предложението беше прието единодушно с 46 "за“.

Мария ПОПЧЕВА