Общинският съвет реши да се отпуснат близо 3 млн. лева за първите електробуси във Варна, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. Средствата ще бъдат осигурени като заемообразно финансиране на "Градски транспорт“ за заплащане на данък добавена стойност, дължим по договор за доставка на нови електрически автобуси и зарядни станции за тях.

60 екологични автобуса - 40 солови и 20 съчленени, и зарядните устройства за тях ще бъдат купени за нуждите на общинския превозвач във Варна. Проектът е финансиран по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г.“.

"Градски транспорт“ вече подписа договора за соловите автобуси, а съвсем скоро предстои сключване на контракта и за съчленените ековозила. Двата договора са на обща стойност 78 844 632 лв. с ДДС, но съгласно правилата и условията на ОП "Околна среда“ данък добавена стойност върху цената на договорите е непризнат разход. Затова партньорите по проекта – Община Варна и "Градски транспорт“ ЕАД, са длъжни да осигурят финансовия ресурс за него, който е в общ размер от 13 140 772 лв.

Съветниците решиха заемообразното финансиране да бъде според необходимостта от предстоящи плащания. Размерът на първото плащане за ДДС е в размер на 2 956 188,80 лв.