Общинският съвет реши да награди д-р Никола Проданов със "Златен плакет на община Смолян“, предаде репортер на "Фокус“. Това бе второ предложение за удостояването на д-р Проданов с отличието, след като на предишното заседание през юни, кворумът бе провален и съветниците не успяха да гласуват докладната записка. Този път отново част от общинските съветници напуснаха залата, но имаше кворум от 16 съветника и всички те гласуваха "за“ удостояването с отличието.

Предложение за връчване на отличието "Златен плакет на Община Смолян“ на д-р Никола Борисов Проданов е заради обществената му ангажираност, родолюбие, патриотизъм и човеколюбие. То е по повод факта, че на 1 юни 2024 г. родопският общественик, културен и стопански деятел навърши 75 години.

Той е роден в гр. Смолян. След завършване на средното и висше образование, отдава силите си за просперитета на родния си край. Целият му живот е изпълнен с ярък патриотизъм и любов към Смолян и родното Райково. Примери за неговата обществена, патриотична и родолюбива дейност са построяването на чешма до параклиса при гробищния парк в Райково, като със свои средства и като дарение, д-р Проданов прихваща извор и докарва водния поток от три километра; като дарение от семейството му, изгражда чешма при читалище "Балкански просветител“ в Горно Райково; лично поема грижата и овековечава с почетен знак пред същото читалище героиката на 200-те райковски първенци, загинали през османското робство за българщината; по негова инициатива е издигнат почетен знак на двамата райковски първенци и патриоти Сево Сарандалията и Нико Коджабашията, извоювали ферман от османските власти в Цариград, за построяването на осем църкви в Смолянска община и в Долно и Горно Райково. Г-н Никола Проданов е бил два мандата общински съветник, който със своите действия, като председател на групата общински съветници "Бъдеще за Смолян“, влива нов дух и обновление в работата на Общинския съвет.

Сред смолянската общественост д-р Проданов се издигна като истински патриот и радетел за представянето на Смолян и Смолянския край. Като председател на читалище "Балкански просветител“, той извежда читалището на челно място в своята културна дейност – укрепва и освежава сградата, формира библиотека с богат книжовен фонд, сформираха се самодейни състави, заработи ДМШ, въведоха се информационни системи и др. Д-р Проданов е автор на книжовно издание, посветено на читалище "Балкански просветител“ – едно от малкото изследвания на читалищна тема в родния ни край. Като председател на сдружението "Родопски ресторантьори и хотелиери“ положи сили и умения за социално-икономическото развитие и утвърждаване на този бранш в града и областта и в качеството си на такъв сдружението проведе няколко родопски празници "Родопиада“.

Д-р Никола Проданов е бил председател на местното Българо-Израелско дружество. Докато е на работа в Германия, организира голяма част от българите в своето почетно патриотично Българо-германско дружество, което подпомагало в социално-икономическо отношение нуждаещите се българи. Дружеството е носило любимата дума на д-р Проданов "Родопа“. С това Никола Проданов показа себе си като хуманист и човеколюбец.

С приетото решение, Общински съвет – Смолян възлага на кмета на Община Смолян или на друго упълномощено от него лице да връчи отличието "Златен плакет на община Смолян“ на д-р Никола Проданов при подходящ случай, а удостояването да бъде вписано в Почетната книга на Община Смолян.