Тридесет и седмото заседание на Общинския съвет във Варна ще се проведе днес и утре от 9 часа в Пленарна зала на Общината, съобщиха от там за "Фокус".

В проекта за дневен ред са включени точки, сред които: Приемане на отчета на бюджета и на сметките за средства от Европейския съюз на Община Варна за 2022 г., Приемане на бюджета на Общината за 2023 г. по приходи и разходи, и приложенията към него, Одобряване на текст за проект на Споразумение за партньорство за подготовка и изпълнение на концепция за Интегрирани териториални инвестиции, Учредяване на Местна инициативна група Аврен - Варна и др.

Общо през двата дни ще бъдат разгледани решения от постоянните комисии: "Финанси и бюджет", "Собственост и стопанство", "Здравеопазване", "Социални дейности", "Благоустройство и комунални дейности", "Наука и образование", "Култура и духовно развитие" и от временната комисия "Опазване и възпроизводство на околната среда".

В дневния ред са включени общо 14 точки. Една от тях е разглеждане на финансовите отчети за 2022 г. на общинските дружества и лечебни заведения.

На гласуване ще бъдат подложени и промени в Наредбата на Общински съвет – Варна за определянето и администрирането на местните такси и цени на услугите. Друг финансов въпрос, който съветниците ще обсъдят, е за изменение и допълнение на Икономическата рамка за 2023 г. за дейността на обществения превозвач във Варна.

Предстои да бъде приета и Програма за управление на отпадъците на територията на общината за периода 2021 -2028 г.

Отпускането на еднократни социални и здравни помощи също фигурира в дневния ред.

Заседанието, което е едно от последните за мандат 2019-2023, ще завърши с дискусия с гражданите.

Ще бъде разгледан и отчета на председателя на Общинския съвет за дейността на ОбС и неговите комисии за периода 1 януари  - 30 юни тази година.