Общинският кризисен щаб за справяне в Covid пандемията проведе първото си заседание за 2022 година, предаде кореспондент на Радио "Фокус“ . Повод за заседанието бе заповедта на РЗИ - Стара Загора и ръстът на заразените в община Казанлък - от 515 души към 24 януари 2022 г. на 599 болни към днешна дата. Участие в него взеха представители на Община Казанлък, на двете здравни заведения в града, на Полицията и Пожарната в Казанлък и на местното Сдружение на хотелиерите и ресторантьорите.

По време на срещата бе съобщено, че към момента няма затворени детски ясли и градини в Казанлък и не се предвижда подобна стъпка. Съобщено бе още, че е намалена посещаемостта на филиалите на детските градини по селата, поради което персонал оттам се пренасочва към градините в града.

Управителят на МБАЛ “Д-р Христо Стамболски“ д-р Кети Маналова заяви, че няма неприети болни, поради липса на легла. Тя поясин, че реанимацията е запълнена на 90%, голямо е натоварването във всички отделения, но няма напрежение, заради липса на легна, каквото е имало по време на четвъртата ковид вълна.

Управителят на Районна поликлиника – Казанлък д-р Красимир Пейчев подчерта, че казанлъчани се доверяват на Covid – кабинета в здравното заведение, като се търсят и услугите на рентгеновия и имунизационния кабинети.

От Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите посочиха, че в заведенията на територията на общината се спазват въведените мерки за заетост от 50 на сто. Представителите на Сдружението изразиха притеснението си относно проверките за сертификати, които персоналът трябва да извършва на клиентите.

За отговорно поведение на житеите на общината по време на пика на петата вълна апелираха членовете на Щаба.

Славяна ГАЙДАРОВА