Общинските съветници, на днешното си редовно заседание, одобриха с мнозинство, предложението Община Видин да започне процедура за погасяване на задължение и поемане на дългосрочен общински дълг в размер на над 900 000 лв, предаде репортер на  "Фокус“.

Изтеглянето на банков кредит в размер на близо 930 000 лева е с цел покриване на задължение във връзка с наложени санкции по проекта за изграждане на пречиствателната станция на град Видин, финансиран по Оперативна програма "Околна среда“ 2014 – 2020 г. Мартин Дончев, заместник-кмет по "Финансова-стопанска дейност, бюджет и икономическо развитие“, уточни мотивите, които налагат поемането на кредит и че гласуването му се предприема за осигуряването на стабилност и предвидимост на Община Видин.

Общинският съвет одобри разпределението на средствата за подпомагане на спортните клубове за 2024 година. Общо 16 спортни клуба ще получат 460 000 лв. Средствата, които ще получи всеки клуб е определен от Общинската експертна комисия за спорт, на базата на конкретни критерии, допълват от Общината. Предложенията за субсидиране бяха гласувани за всеки клуб поотделно.

Съветниците подкрепиха и предложението на кмета д-р Цветан Ценков за трансформиране на средства от целева субсидия за капиталови разходи за финансиране на разходи за текущи ремонти в общината: общински пътища, улична мрежа, сгради – публична общинска собственост и др.

В дневния ред на днешното заседание бяха гласувани и предложения за предоставяне на имоти общинска собственост с начин на трайно ползване; публични и тайни търгове, както и проект за изменение на Подробен устройствен план за обекти на територията на Общината. Гласувани бяха още няколко точки, свързани с промяна на предназначението и в други селища на територията на Общината.

На заседанието, чийто дневен ред съдържаше 48 точки, бяха обсъдени и приети и предложенията: проект на Наредба №2 за реда и условията за разполагане на преместваеми обекти, на рекламно-информационните и монументално-декоративни елементи и за осъществяване на рекламната дейност на територията на община Видин; удължаване на срока на проект "Грижа в дома в Община Видин" по процедура "Грижа в дома", финансирана от Европейски социален фонд плюс, чрез Програма "Развитие на човешките ресурси“ 2021 – 2027; увеличаване капацитета за прием на децата в Детска ясла "Слънчев кът“, както и някои основни стратегически документи – общински план за младежта, план за личностното развитие на децата и учениците и програмата за закрила на детето.