На днешната сесия на Общинския съвет във Велинград се очаква да бъде приет (в т.4) План за действие за общинските концесии на територията на общината за периода 2022-2027. Досега такъв план в община Велинград не е имало. Това съобщиха от общинската администрация.

Освен това, общинските съветници ще се произнесат и по предложение за откриване на процедура за отдаване на попадащия в строителните граници на града:

УПИ-парцел VI. в кв.393 на Велинград с площ=23030м2 парк “Клептуза"-Публична общинска собственост на концесия (дългосрочно право на ползване).

Във връзка с множеството въпроси, свързани с емблемата на Велинград – “Клептуза", следва да знае следното:

1. Публичната собственост не се променя в хода на концесията. Концесионерът е единствено ползвател (наемател) за срока на концесията.

2. Всички инвестиции и подобрения, ремонти и преустройства, направени от бъдещия концесионер, след приключването срока на концесионния договор, ОСТАВАТ ПУБЛИЧНА общинска собственост като дълготраен материален актив (ДМА).

3. Бъдещата Концесия НЕ ПОПАДА в защитена местност – ЛЕСОПАРК "Клептуза" – територия с площ 344ХА-извън Строителните граници на Велинград , обявена за защитен природен обект със Заповед № 407 от 1966г (т.1) на председателя на тогавашния Комитет по горите и горската промишленост към МС на НРБ.

4. Карстов извор “Клептуза" НЕ Е обект на концесията.

Нещо повече, "ВКТВ"ЕООД е изготвило техническа документация за обособяване на санитарно-охранителна зона (СОЗ) около извора, изискваща се по Закона за водите. След одобряването й от Басейнова дирекция, Пловдив, зоната ще се огради с предвидения в закона режим.

Концесията е форма за запазването на публичния характер на собствеността.

Припомняме, че до решението за концесия се стигна след дългогодишните неуспешни опити за друг вариант за съживяването на “Клептуза" и запазването на парка като емблематично място в града.