На нарочна пресконференция вчера, общинският съветник от групата на политическа партия “Има такъв народ" Живка Железова заяви, че някои от разходите, залегнали в бюджета на община Казанлък за 2024 година, са нецелесъобразни, предаде репортер на "Фокус". На пресконференцията присъстваха още народните представители Александър Вълчев и Цветан Предов, областният координатор на ИТН в Стара Загора и бивш депутат Тихомир Тенев и общинският съветник от Казанлък Николай Колев. Според Железова много предвидени разходи “тежат на бюджета" и не отговарят на заложените приходи.

"В приетия на 14 февруари бюджет, ние видяхме едни постоянни разходи в рамките на три до четири години, които не са индексирани спрямо високия социален индекс и остават непроменени като социални мерки и към уязвимите групи, и към хората там, където имат изключителна необходимост. Установихме, че средствата на данъкоплатците в Казанлък отиват по едни оперативни програми, които са свързани с проекти, един от които е “Светът на траките" с 617 хиляди лева, заложени в разходната част. Това е проект с външно финансиране на стойност над 9 милиона и половина лева, за който няма средства за издръжка и те трябва да дойдат от общинския бюджет. Тези разходи на практика няма да бъдат покрити от заложените в бюджета приходи от този проект, а заложените приходи за 2024 година няма да бъдат достигнати", каза Железова.

Народните представители от партията са категорични, че подкрепят начина на работа на своите колеги от ИТН в Общинския съвет в Казанлък. "Призивът ми към гражданите във всяко едно населено място да се обръщат към нашите представители по места", каза Александър Вълчев. Относно отхвърлянето на предложенията на общинските съветници от Казанлък той отбеляза, че и на национално ниво дори да имаш добри предложения, има една съпротива на политическа основа. 

Тихомир Тенев подчерта, че областната структура на ИТН ще продължи да подкрепя всяка инициатива на представителите на партията на местно и национално ниво, защото те са гласът на гражданите. Той призова казанлъчани да не забравят, че общинските съветници на ИТН са техният гарант и да знаят, че те няма да премълчат, ако нещо се прави против обществения интерес. 

Във връзка с пресконференцията на Живка Железова, на която тя твърди, че от 13 години не е правена ревизия на Община Казанлък, от местната администрация заявиха, че говорът на общинските съветници понякога излиза извън рамките на фактите и здравия разум. 

"Като счетоводител г-жа Железова би трябвало да знае, че всяка година Сметната палата прави заверка на Годишен финансов отчет. Всички доклади са качени на сайта на Община Казанлък и на сайта на Сметната палата на РБългария. Ако г-жа Железова си беше направила труда да провери, то тя щеше да види, че всички одитни доклади за последните 10 години са достъпни на сайта на Община Казанлък. Всички те са заверени без забележки и резерви от проверяващите. 

В светлината на прожекторите, несъразмерността между изказванията на общинската съветничка и реалните факти става все по-очевиден. Говорът на общинските съветници  понякога излиза извън рамките на фактите и здравия разум, създавайки картини, които са по-скоро продукт на политическа реторика, отколкото на обективна реалност. Не говори добре, че публичната дейност на Железова се състои основно в изтъкване на факти и окачествяване на свършената работа от друг, когато времето в подобни анализи може да бъде инвестирано в продуктивност в полза на обществото, каквато би следвало да е функцията й, за която е избрана", категорични са от Община Казанлък.