Общинските съветници Владимир Славенски, Николай Гюров и Тодор Токов от ППГОС "Продължаваме Промяната – Демократична България“ отправиха официално питане до кмета на Пловдив Костадин Димитров относно контрола върху допълнителните вътрешноградски линии, известни като маршрутки. Те алармираха, че в приемните им и онлайн са получени множество сигнали за нередности и липса на контрол върху тези линии.

Тези маршрутни линии са предназначени да улеснят пътуващите и да допълнят линиите на градския транспорт, като покриват райони, където автобусите не достигат или по натоварени маршрути. Сигналите включват неспазване на разписанията, претъпкани бусове, опасно шофиране и неизпълнение на курсовете до край. Множество жалби има за маршрутна линия № 5, която свързва Община Пловдив и Община "Марица" и е жизненоважна алтернатива за пътуване между двете общини, обясниха съветниците.

Маршрутните линии в Пловдив са 7 на брой и функционират по разписания, одобрени през 2014 г., като заповедта за тяхното одобрение е изтекла на 09.08.2022 г. Пандемията от COVID-19 оказа значително влияние върху работата на маршрутките, причинявайки спиране на някои линии и частично възстановяване на други. Неяснотата относно договорите с превозвачите и тяхната валидност поражда въпроси относно правното основание на маршрутните линии и контрола, упражняван от Община Пловдив, считат още от ПП-ДБ.

Те се интересуват какъв е срокът на договорите за обслужване на 7-те маршрутни линии, ако договорите са изтекли, планира ли Община Пловдив да сключи нови договори и за кои линии, какви мерки са предприети за контрол на дейността на т.н. маршрутки, колко са извършените проверки, извършват ли се курсове до съседни населени места по линиите на превозните средства и ако да-за чия сметка, кой наблюдава изпълнението услугата за части от маршрутите, които не са на територията на Община Пловдив и има ли цялостна концепция местната управа за развитието на допълнителните вътрешноградски линии, която да бъде представена от общинското ръководство.

Прозрачността върху контрола и управлението на маршрутните линии в Пловдив  е от решаващо значение за осигуряване на качествена услуга за гражданите и гарантиране на безопасността им, категорични са съветниците от ПП-ДБ.