Общинските съветници от коалиция "НОВОТО ВРЕМЕ" и КРОС в Общинския съвет – Смолян внесоха предложение до министъра на културата Кръстю Кръстев, космическата Валя Балканска да бъде удостоена за постигнати високи творчески резултати и принос в развитието и популяризирането на българската култура с отличието ",Златен век" – огърлие и звезда по повод Деня на народните будители през 2024 година. Това съобщиха от коалицията.

Аргументите на общинските съветници са, че народната ни певица вече десетилетия наред разнася славата и красотата на родопската песен по света. Чрез нея духът на магичната ни планина стигна космически измерения, а името ѝ стана синоним на родопския фолклор.

Песента "Излел е Дельо хайдутин", в изпълнение на Валя Балканска, е повод за национална гордост. В писмото те припомнят още, че през 1977 г. тя е записана на позлатена плоча и лети на американските космически апарати "Вояджър" редом със световните композитори Бах, Моцарт и Бетховен. Валя Балканска е един доказал себе си творец с енергичен дух, а името ѝ е пример за подражание на младите хора, които имат дарба и желание да вървят по пътя на певческото изкуство.

Валя Младенова Балканска е родена на 8 януари 1942 г. в маха Лъгът край смолянското село Арда. Кариерата й започва през 1960 г. като солистка в Държавния ансамбъл за народни песни и танци "Родопа". От 1961 г. участва без прекъсване на всички Роженски събори.

По повод нейната 60-та годишнина и за изключителни постижения в областта на певческото изкуство през 2002 г. Валя Балканска е наградена с орден "Стара планина". През 2003 г. получава наградата "Нестинарка" на Международния фолклорен фестивал в Бургас. Номинирана е за държавната награда "Св. Паисий Хилендарски" за 2005 г. През декември 2005 г. народната певица получава своята звездна плоча в българската Алея на славата. С Указ Nº 970 на Държавния съвет на Народна Република България е наградена със: "Заслужил артист", с орден "Кирил и Методий" -III-та степен, с юбилеен медал "1300 години България", сребърен плакет от Берлин, почетни значки и други отличия.