Около 30 млн. лева са задълженията на транспортните оператори, а предложението на кмета Васил Терзиев е за финансиране на едва 1/5-та от тях. Това заяви общинският съветник Прошко Прошков след заседание на Комисията по икономика, транспорт и финанси в Столичната община.

От ГЕРБ-СДС настояват помощта, която се определя за транспортните дружества, да бъде завишена поне три пъти. 

"Заседанието продължава утре. Искаме, при актуализация на бюджета, да разговаряме за това какви инвестиционни проекти не се случват. Доста от нещата не се възлагат, не се случват и София губи време, както и благосъстояние за своите граждани, задържайки пари. Искаме да се направи анализ", заяви Прошков, цитиран от NOVA.

Общинският съветник Антон Хекимян обясни, че от неговата група настояват за по-голяма помощ към транспортните дружества на София, за да спрат да се трупат лихви по заемите. 

"Стриктно да проследим за какво ще бъде даден всеки един лев на софиянци", призова той.

Според Прошков дълговете на дружествата са натрупани по време на пандемията, когато транспортът в София не е спирал, но не е получил никакво подпомагане от Общината. "Това беше единствената столица в Европа, която не получи подкрепа", каза Прошков.

Екатерина Йорданова напомни за действащо споразумение между синдикатите и Столичната община, според което е записано, че ще има увеличение на заплатите за служителите в градския транспорт с 15%.

"От 1 септември трябваше да има второ увеличение на възнагражденията с още 15%. До днес беше договорена бонусна система, която да замени това увеличение. Тя все още не е факт. Настояваме споразуменията, които се подписват и касаят доходите на хората, да се изпълняват", каза Йорданова.