Общинският съвет – Смолян прие План-сметка за разходите по събирането, извозването и обезвреждането в депа или други съоръжения на битови отпадъци, както и за поддържането на чистотата на територии за обществено ползване и определяне на годишния размер на такса битови отпадъци на територията на Община Смолян за 2024 г. на днешното си заседание, предаде репортер на "Фокус“.

Общинските съветници от Движение "Нашият град“ внесоха предложение план-сметката да бъде намалена с 30 %. Мотивите им за това са, че населението намалява, генерираните отпадъци намаляват и контролът, който трябва се осъществява е занижен. Те припомниха също, преди предизборната кампания са направили подписка, за да чуят мнението на хората за създаването на общинско дружество, което за извършва сметосъбирането и светоизвозването, както и всички дейности свързани с това. Те са на мнение, че трябва да се започне поетапно купуване на техника за такова дружество. Стефан Сабрутев от "Нашият град“, заяви, че част от групите общински съветници са декларирали, че ще подкрепят създаването на такава общинска фирма и това, което предлагат е първата стъпка към това.

Кметът на Смолян Николай Мелемов заяви, че в бюджета за 2024 г. са предвидени средства за провеждане на референдум за това дали да се тегли кредит за създаване на общинско предприятие за отпадъците и ако хората решат, ще се изтегли такъв. Той уточни, че най-вероятно той ще се проведе през месец май заедно с изборите за евродепутати.

Председателят на Бюджетната комисия в местния парламент Стоян Иванов заяви, че предложението на вносителя и кмет на Смолян Николай Мелемов е изградено на база на статистически данни от 2016 г. насам как върви количеството боклук и прогнозното за 2024 г., както и на база сключени договори с "Титан“ по отношение на събиране, извозване, сепарирани  е т. н. "На база на тези разходи и данни, внесената план-сметка е 5 476 000 лв. Това са прогнозни разходи. Сабрутев предлага тя да е с около 1,3 млн. лв. по-малко. Това са прогнозни разходи, но истината е че всичко се върти около договора с почистващата фирма и количествата отпадъци, които се променят през последните години“, поясни Иванов.

От няколко общински съветници от различни групи бе изказано мнение, че не се осъществява достатъчен контрол на депонирания отпадък, както и че качеството на предоставяната услуга не е задоволително.

Общинският съветник от ПП-ДБ, Емил Келешев заяви, че темата със сметосъбирането е повод за много скандали през годините и също попита как се осъществява контрол. "Това ни мотивира преди година до поискаме от община Смолян по Закона за достъп до обществена информация записи от камерите, тъй като се посочва, че контрол се осъществява чрез видеонаблюдение. В отговора обаче, се казва, че операторът осигурява за своя сметка отдалечен достъп за РИОСВ и стана ясно, че общината няма официален достъп до камери. Поискахме същата информация от РИОСВ и се оказа, че те също нямат запис на камерите. От РИОСВ изпратиха по компетенция въпросите до фирмата изпълнител. Те от своя страна казват, че са налице производствена и търговска тайна за стопанската дейност на дружеството и отказват искания достъп до записа на камерите на сметище Теклен дол. След като никой няма записи, как се осъществява контрол“, попита Келешев. Той уточни, че ще подкрепят намаляването на стойността на план-сметката, защото виждат, че контрола е занижен.

Общинският съветник инж. Екатерина Гаджева, която е и директор на РИОСВ – Смолян поясни, че операторът на депото организира видеонаблюдение и осигурява отдалечен достъп. "Тази промяна в законодателството бе създадена в периода, в който в България се вкарваше т. нар. италиански боклук. Целта ни е да не попадат опасни отпадъци. Ние следим отчетите колко контейнери ще влезнат. Това е 24-часово постоянно наблюдение и целта е при наличие на сигнал за нерегламентирани отпадъци, те да бъдат проследени. По отношение на предложението за намаляването на план-сметката - съгласна съм, че ако количеството на база контрола намалее и например от 12 хил. достигне 10 хил. тона, така ще намалее и план-сметката, защото сега предложената е проект. Ако постигнем всичко това предложението ще се получи като естествен ефект“, коментира инж. Гаджева. Тя заяви, че е съгласна по отношение на осъществяването на контрола, но уточни, че в края на 2024 г. общината ще плати, това което реално е изразходено на база количествата. Гаджева акцентира и на факта, че е най-важно да се плаща на реално депониран отпадък. "Дай Боже в бъдеще да започнем да въвеждаме плащането на такса смет на база на реално депониран отпадък. Апелирам към разделно събиране на отпадъка“, каза още Гаджева.

След гласуването на план-сметката, предложението на Движение "Нашият град“ за 30 % намаление не бе одобрено от Общински съвет.

Докладната в първоначално предложения вид бе приета с 15 гласа "за“, 6 "против“ и 4 "въздържал се“.