Общински съвет – Смолян прие окончателния план и отчет за изпълнението на бюджета и средствата от Европейския съюз и отчета за състоянието на общинския дълг към 31.12.2022 година на Община Смолян, предаде репортер на "Фокус“. Решението бе прието с 18 гласа "за“, 5 "против“, без "въздържали се“.

Председателят на Комисията по бюджет и финанси и икономическо развитие, Стоян Иванов заяви, че бюджетът отговаря на всички изисквания и е осигурил средства за всички сфери на обществения живот, които са под юрисдикцията на община Смолян. "Най-важното нещо е, че бюджетът е правен при условия на невдигане на данъци и такси през 2022 г. Дългът, от 2011 г., откакто Мелемов е поел управлението, постоянно намалява и е стигнал до 4,4 млн. лв. главница по инвестиционния заем и 1,4 млн. лв. безлихвен заем. Заем по ФЛАГ няма и това не е добра индикация, защото с тези заеми се инвестира в европейски проекти“, посочи Иванов. Той уточни, че по член 130, шестте критерия се изпълняват и са много под нормативите, които изисква закона. "Без поети ангажименти за разходи, който е 52 %, а критерия е под 50 %. Най-вероятно обаче още тази есен, когато приемаме и разглеждаме следващия бюджет този критерий ще бъде изпълнен. Всички останали критерии – задължения за разходи, ангажименти за разходи, просрочени задължения, бюджетно салдо се изпълняват. Отдавна сме забравили ситуацията, в която бяхме преди години на режим на финансово оздравяване“, коментира още Иванов.  

Общинският съветник Виолета Бояджиева обърна внимание на местните приходи. Тя поясни, че приходите от данъци имат близо 88 % изпълнение, приходите от такси имат изпълнение 77 %, приходи от глоби – 50 % изпълнение, приходите от наеми 87 % изпълнение, приходите от продажба на сгради 17 % изпълнение. "На база на местните приходи ние очакваме развитие, нормална инфраструктура и чистота в града. Това няма как да се случи при тези приходи. За следващата година са заложени по-ниски числа от тези в 2022 г.“, посочи Бояджиева.

Тя бе категорична, че би следвало да се търсят активно инвеститори, но не е видяла някой от ръководството да го прави и да се предоставят условия инвеститорите да предпочетат нашия град. "Говорихме за общинско предприятие за отпадъците и ни се каза, че това няма да стане. Липсва ни икономическа активност, липсват инвеститори и от друга страна с лека ръка успяваме да заличим чисто счетоводно едни задължения от 1,5 млн. Това са вземания на общината, които бяха изключени и забравени. Изтекла е давността, но кой допусна да изтече“, попита Бояджиева.

Общинският съветник Филип Топов поиска да узнае защо разходната част на бюджет 2022 г. е 60 438 126 лв. и спрямо 2021 г. тя е повече с 4 450 000 лв. и за какво са изразходвани тези средства.  

Зам.-кметът инж. Мариана Цекова, която е упълномощена от кмета Мелемов да го представлява заяви, че стандартите на държавно делегираните дейности се увеличават всяка година. "Когато разглеждаме проекта за бюджета за 2023 г., стандартите за част от дейностите са изключително завишени. Средствата, които се получават от държавния бюджет за държавно делегираните дейности минават през общината като първостепенен разпоредители и отиват в организациите като второстепенни разпоредители. Увеличението на минималната работна заплата качва изключително много средствата от държавата за нас като първостепенни разпоредители и за всички други дейности, които са второстепенни разпоредители. За социалните дейности при нас се получават изключително много допълнителни средства от държавата, които се разпределят чрез нашите второстепенни разпоредители“, каза още инж. Цекова.

Нели ГЕРГЬОВСКА