Общински съвет – Смолян прие допълнение на решение за удължаване срока на възстановяване безлихвен заем от централния бюджет в размер на 2 600 000 лв., предаде репортер на Радио "Фокус“ – Смолян.

В докладната записка се посочва, че с писмо е изпратено решението на Общинския съвет от декември 2021 г. и мотивирано искане за удължаване срока на възстановяване временен безлихвен заем от Централния бюджет на Република България на община Смолян /съгласно чл.103 ал.4 от ЗПФ/. От Министерството на финансите е получено писмо No 08-22-2718/21.01.2022год., в което e направен отказ - "не може да бъде уважено мотивираното искане и Решението на Общ.съвет. Смолян“.

В резултат на направеният анализ на създалата се ситуация - нисък процент на изпълнение на собствени приходи за 2021 година и невъзможността да се изпълнява общинската програма за развитие на община Смолян и съфинансиране на проекти от европейския съюз, за което община Смолян ще изпита големи финансово затруднение. С ограничения финансов ресурс общината се старае да дофинансира и разходите в сферата на образованието, здравеопазването, социалните услуги и други дейности, държавна отговорност, без които не би могла да функционира нормално. Налице е необходимост от предприемане на своевременни действия за недопускане натоварването на бюджета за 2021 год. с допълнителни плащания и санкции по реда на чл.105 и 106 от Закона за публичните финанси, като би било постигнато с оправомощаване на кмета на община Смолян да отправи във възможно най-кратък срок мотивирано предложение до министъра на финансите за искане на удължаване срока на възстановяване временен безлихвен заем от Централния бюджет на Република България на община Смолян съгласно чл.103 ал.4 от ЗПФ.

Стремежът на държавното управление за насърчаване на общините към добро финансово управление е оправдан, като Ви предоставям пълни гаранции, че в община Смолян се извършва прецизно планиране на приходната и разходната част и не се допуска поемането на необезпечени задължения и ангажименти. Въпреки желанието за финансова дисциплина обаче общинската администрация е принудена ежедневно да се справя със значителното завишаване на всички основни разходи, свързани със създаване на нормална среда и условия за живот на населението, в това число с нарастващите разходи за улично осветление, строителни материали за осъществяване на изграждане и ремонт на съществуващата общинска инфраструктура, издръжката на училища, детски градини и ясли, социални домове. Без помощта на държавата община Смолян не би могла да се справи, още по-малко и при незабавно изискване на предоставения ѝ безлихвен заем. Удължаването на срока за възстановяване на предоставения заем би представлявало една от важните стъпки за изпълнение на ангажимента на държавата да използва всички инструменти на икономическата политика, с които разполага, за да помогне на общините да защитят своите граждани и да смекчат тежките социално-икономически последици от пандемията, се сочи още в докладната записка.

Въз основа на гореизложеното и отчитайки обстоятелството, че не са налице съществуващи задължения на община Смолян към държавата, кметът на Смолян Николай Мелемов предложи на общинските съветници да преразгледат взетото решение за незабавна изискуемост на предоставения на община Смолян през 2021 година заем в размер на 2 600 000 лева, като бъдат удържани от капиталова субсидия – 1 000 000 лева, а останала сума от 1 600 000 лева, уважени депозираните с настоящото и предходни заявления мотивирани искания за удължаване с още една година на срока за възстановяване на посочения заем. Предвижданата за прихващане сума следва да бъде съобразена при одобряването на разчетите за финансиране на капиталови разходи за 2022 година , съгласно чл.94, ал.3, т.6 от ЗПФ.

С взетото решение, Общински съвет – Смолян възложи на кмета на Община Смолян да отправи мотивирано предложение – искане за удължаване срока на възстановяване на временния безлихвен заем пред Министерството на финансите, както и да извърши всички останали необходими правни и фактически действия за изпълнение на решението.

Нели ГЕРГЬОВСКА